През погледа на главния редактор: Точно преди година Гешев стана главен прокурор. Спечели ли някой от това?

Живка Кехайова

На днешния ден преди една година президентът Румен Радев подписа указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор.

Това се случи след още една година преди това на война на определен кръг срещу кандидатурата на Иван Гешев. Въпросният кръг загуби тази битка и реши да заложи на „въстания“, особено след като знакови негови представители не само изтърпяха финансови загуби, атакувани още преди Гешев, но се озоваха и в ареста.

Спечели ли нещо другият кръг, подкрепящ кандидатурата на сегашния главен прокурор? Всъщност – едва ли. Там със сигурност подцениха икономическата сила на „враговете“ и съответно възможността за напазаряване на политически субекти, медии и обществени дейци…

Прокурорската битка у нас довзриви обществото и авторитета на институциите окончателно – как да уважаваш плюещи се един друг като скарани невъзпитаници в ясла, които на всичкото отгоре трябва да те представляват пред света? За у нас – си знаем.

Добрички и абсолютно невинни и от двете страни няма.

Главният прокурор през тази една година не прекрачи маркираната линия на действие спрямо голямата корупция. Зае се да громи битовата престъпност и ако трябва да сме честни, постигна по-голям успех от онези преди него. Последното е логично – това бе сферата, в която можеше да се докаже най-чисто и неукоримо. А той очевидно е действен човек.

Ще е интересно дали ще успее да си извоюва, предвид предстоящите още по-сложни времена, изцяло независима „територия“ и ако – да, как ще използва това. В неудобен за всички главен прокурор ли ще се превърне, с риск да му бъде „взета главата“ без окоп пред амбразурата, или в изцяло удобен – с риск пълно разкапване на институцията, която представлява, съответно и на малките остатъци общество.

 


image0 (9K)