През погледа на главния редактор: Какво днес би обединило българите?

Живка Кехайова

Какво днес би обединило българите?

Изследвах десетки важни, но приоритетно злободневни теми. Защото най-важните в момента – като новото азиатско икономическо обединение, което ще промени дневния ред на целия свят, включително нашия български микросвят, предвид броя четения, очевидно не е в сферата на интересите на масовия читател.

Обединяващи за най-широк кръг хора на всякакви нива, са: 

– безобразието, разрешено на частните пенсионни фондове – и такси да вземат, и да не управляват на практика парите на клиентите си – факт.

–  образованието – колкото се може по-добро. Друг е въпросът кой какво разбира под това.

– добруването на децата (пак различни представи) и абсолютно безапелационно – за здравето и живота на децата.

Макар и с едно наум за точния смисъл на понятията, тези теми все пак са добра отправна точка за някакъв консенсус.

Ако трябва да търсим някаква обща основа сред най-коментираните теми, това няма как да стане.

Най-коментирани и четени са версиите и клюките около турските сапунки и риалити-шоута, които не изискват интелект нито у участниците, нито у публиката. А също и клюките около участници в тях.

Обаче друга, също голяма група, напълно отхвърля тези теми не само като забавни, ами дори и като любопитни.

Разделението е голямо също по въпроси като музика, култура, изкуство и кич…

С други думи тези две групи хора, нямат общ мост от интереси помежду си, освен съвсем моментни – примерно добро похапване. Явно на основата на идеята за забавления, сме доста полярно разделени, почти без междина.

Сериозна тема за консенсус е историята, ако не се задълбава в детайли и изводи, а се кръжи само около – дълга, богата, интересна и в много моменти велика.

Опитах се да открия консенсусни позиции относно бъдещето. Оказа се, че такива все пак има. Въпреки не малкото и не малките спорове, „България е Европейска страна и трябва да остане такава“, е абсолютно вярна и важна теза за почти всички групи. Може би от тук трябва да тръгнем – какво я прави европейска и какво да се прави, за да бъде такава не само по географски признак. Кое е онова, назовимо като европейско и колко от него все още съществува в Европа.

Сигурно има и други, ще се радвам да ми ги подскажете! Просто задължително е вече, страна – световен лидер по процент население, вярващо, че Земята е плоска и не само вярващо, а и създаващо конспиративни теории – 90% от които тотално безумни и нелогични, да намери някакъв център, около който да започне да изгражда и да развива – първо всеки себе си, после всички – обществото.


image0 (9K)