През погледа на главния редактор: На триците ли ще са скъпи старозагорци, или най-после на брашното?

Живка Кехайова

На триците ли ще са скъпи старозагорци, или най-после на брашното?

Днес на пресконференция на кмета Живко Тодоров и екипът му стана ясно, че процедурата по проект за Многофункционална спортна зала в Стара Загора започва отначало казусът виж ТУК

В последните дни, в опит за доста евтини политически дивиденти дребни политически субекти нищят темата в социалните медии – ама защо такава голяма зала, ама защо да е приоритет, ама не може ли парите да се използват за нещо друго?

А парите са 25 млн. лв. – държавни. Към момента вече са отпуснати 14,5 млн.лв.

Най-напред – не. Няма как да стане парите, отпуснати за конкретен проект да се използват за нещо друго. Ако Стара Загора не ги ще, ще ги получи друга община с по-единни и знаещи какво искат граждани.

Защо трябва да бъде обявен проектът от Общински съвет за приоритетен? Ами защото вече са загубени 9 месеца покрай оспорването на конкурса и ще бъдат загубени още доста при старт на процедурата отначало, а малко наваксване в сроковете може да дойде единствено от спестяване на административни процедури, което е възможно при приоритетен обект и това няма нищо общо нито с липса на прозрачност, нито пък с липса на публичност и контрол. Дори става по-прозрачно с по-малко административни врътки.

Защо залата трябва да бъде, според мен наистина с 5 000 места, многофункционална и за всичките 25 млн. лв.?

Защото това е единственият начин тази зала да има икономически смисъл, не само престижен. Единствено така в нея ще могат да се провеждат европейски и световни спортни събития – при тях има съвсем конкретни габарити и технически изисквания, които залата трябва да покрива. Само от големи спортни форуми има директна и косвена печалба. Детски междуучилищен спортен празник, или общинско състезание, колкото и да са приятни и мили, не носят приходи, а само разходи. Само такава голяма зала може да кани световни музикални групи и звезди – и само такива концерти носят приходи. Само многофункционална сграда с голям процент търговска площ и офиси, както е замислена, носи ежедневни приходи, а те са нужни както за поддръжката на подобно съоръжение, така и за възможност местните спортни клубове да бъдат в нея срещу нормални наеми.

Няма нищо „скромно“ в това да се изгради някаква малка сграда за местната спортна общност, за местни изяви и т.н., защото точно това ще са пари, хвърлени тотално на вятъра – веднъж за строителството, втори път за поддръжка без никакви реални постъпления. 

Айде дори предизборно да не се опитваме да прецакваме Стара Загора. Няма случай в историята триците да са се оказали по-скъпи от брашното, освен в бизнеса за здравословни храни и диети, но надявам се, да няма чак толкова много политически гноми, които искат цялата община да мине на диета, заменяйки смислен инвестиционен проект с безсмислен, осигуряващ само разходи.


image0 (9K)