През погледа на главния редактор: Трите новини днес

Днес денят роди три новини. И трите – очаквани

Живка Кехайова

Рано сутринта стана ясно, че след ареста на президентският съветник Пламен Узунов по обвинение за търговия с влияние и след доказано негово искане за достъп до секретни документи, след задържането на секретаря на Президентството  – Илия Милушев, не друг, а съветникът на Президента Еленко Божков, който е член на Стратегическия съвет при президента Румен Радев, е третият обвинен за саботажа в метрото, при това на база видеозаписа на камерите в софийското метро. Толкова за размахания юмрук и странния екип.

После стана ясно, че Коалиционният съвет на управляващите отстранява от постовете им Владислав Горанов (финансов министър), Емил Караниколов (министър на икономиката и енергетиката) и Младен Маринов (вътрешни работи) и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Здравният министър Кирил Ананиев, който бе зам.-министър на финансите в много правителства и служебен финансов министър в кабинета на президента Румен Радев, ще се върне в Министерството на финансите на мястото на Владислав Горанов. Здравен министър ще бъде директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. За вътрешен министър ще бъде предложен сегашният директор на „Национална полиция“ Христо Терзийски, който е офицер от кариерата, а за министър на икономиката – сегашният зам.-министър Лъчезар Борисов. Министерството на туризма ще поеме вицепремиерът Марияна Николова.

Преди 2 часа стана ясно (от негово интервю при Илияна Беновска) и това, че Бойко Борисов няма да бъде премиер в евентуално следващо правителство на ГЕРБ, ако ГЕРБ спечели изборите през март, а ще затяга редиците на партията и контрола в нея.

Какво следва от тях – пак нещо, което се знае: нещо определено не е читаво на „Дондуков“ 2. Министрите – успешни, или не, винаги са бушони. В случая обаче никой не ги сменя, за да замаже очите на притестиращите – то и няма как по този начин, сменят ги, за да си решат вътрешни, на коалицията проблеми.

С хода си Борисов обезсмисли протестите, защото за 4-5 месеца да вкараш страната в хаос като и без друго получаваш не оставка, а излизане от прякато власт на нежелания премиер, си е чист идиотизъм. И забележете – ще излезе от пряката власт преди да са пристигнали евросредствата, което ще стане най-рано в края на лятото догодина. Грабна играчката на децата и сега?!

Остава само исканата оставка на главния прокурор, но пък това е толкова небъдна работа чисто законово, че и самите протестиращи го знаят. От цялата работа ще остане само добрият личен PR на Христо Иванов, който изобщо не се отрази на популярността на партията му и пълният PR провал на президента, Мая и Корнелия.

Към умните протестиращи: Ако искате да се отделите от останалите и наистина да направите нещо съществено, съберете се, създайте поне нова гражданска инициатива, а ако не – мозъчен тръст, който да набележи реални идеи и стъпки за промяна на системата. Ама не лозунги, а обосновани, реални и изпълними проекти, с които да запознаете другите умни българи, Европа, света и то така, че екпертите да кажат: „Приложимо е. Ефикасно е. Става така и така…“

Това ще покаже, че ви стиска, че се борите, а не се разтоварвате, провокирайки допълнително сеене на COVID-19. Ще спечелите вниманието на сериозните и знаещите, включително на медиите, а не пренебрежението им, че сте поредните „камилчета“. На добър път и ви стискам палци! 


image0 (9K)