През погледа на главния редактор: За разликата между пърформанс и инсталация, и ролята на …айната

Живка Кехайова

Каква е разликата между „инсталация“ и „пърформанс“?: – „Инсталация,“ е когато се иза… на площадката в блока и извикаш съседите да разгледат! А „Пърформанс“ е когато първо извикаш съседите!

Жалко, че част от старозагорските протестъри и това не знаят. Първо донесли чужда „продукция“ пред офис на ГЕРБ(спечелил местни избори със 70% от гласовете), а след това се изнизали като мишки, без да приемат славата лично. А да, даже накарали разни непълнолетни да ги прикриват с виковете си, което вече е злоупотреба и би трябвало да е наказуема. С други думи нито пърформанс, нито инсталация, само най-обикновена демонстрация на глупост и простащина, но те често си вървят заедно.

Ми вземете пример от съпротестърите от БСП. Те ги свършиха и двете на 12-ти септември, а сега вероятно чакат изкуството им да си вдигне цената, както става винаги, когато творецът вече отсъства от живота. В случая – обществения.

И не вземайте пример от Отровното трио, които или не разбират тънката разлика между оригинално и тъпо оригиналничене, или са поели ангажимент само за второто. Имам предвид това: колко велико може да е едно Велико народно въстание, което за месец пуска трета серия (на 22-ри септември) с все по-оредяващи въстаници, че и зрители (любителите на турски сериали са предимно възрастни дами, а те нямат сили за площадни зрелища посред нощ). На всичкото отгоре призивът е: „Ние призоваваме гражданите да дойдат на площад „Независимост“ и да заявят, че искат своята независимост от мафията, корупцията и подземния свят…“ Питам се, ако това бъде сторено, те къде ще са?

И цялата тази трагикомедия, без да броим неколцината мечтатели-идеалисти, които явно витаят в облаците така, че не виждат до кого точно са застанали на площада –  заради: Антикорупционната комися внесе искове за отнемане на имущество за близо 53 млн. лева“. – от днес и няколко такива преди време, с поетапно набирани доказателства, като разследването на възлови фигури в президентството за държавна измяна, което би трябвало да зарадва антикорупционерите.

Не се съмнявам, че подобни искове ще има и към хора във властта, даже вече има такива, но това в никакъв случай не оневинява горепосочените, решили да пробват преврат, защото не им стигат силиците да създадат нещо смислено, да предложат нещо смислено и чрез него да влязат в българската политика. Друг е въпросът, че и да реализират намеренията си днес, пак няма да влязат  българската политика стабилно, защото няма с какво.

Ако са прави протестиращите за нещо, то е, че разследванията и на прокуратурата, и на Антикорупционната комисия трябва да са реципрочни във всички посоки.

И ако протестът, с всичките си негативи, постигна нещо положително, то е, че нито прокуратурата, нито Антикорупционната комисия вече ще могат да си позволят игра само в едната половина на терена, защото твърде много световноизвестни съдии ще ги наблюдават внимателно.

Така и трябва да е, просто не може не съдиите, а престъпници да им свирят дузпа срещу тях. Някой нещо е надценил влиянието си.


image0 (9K)