През погледа на главния редактор: Президентът се притеснява за втория си мандат

Живка Кехайова

Президентът се притеснява за втория си мандат и днес пусна вицето си Илияна Йотова да го пооправдае. Изглежда усеща, че се проигра не само в международен план – дали му помогна?

Ние непрекъснато сме критикувани, че много говорим и не предлагаме нищо. Преди да седнат политиците, отварям една скоба – няма да мога да си обясня защо Народното събрание е изцяло е изключено от вземането на решения за мерките…“ – ами права е. Президентството си позволява само да говори агресивно, но досега и една идея за справяне със ситуацията не е дало. Да не говорим, че дори веднъж не бе свикан и Съветът за национална сигурност – ма що да се забъркват с реална работа, като критикуването на едро без да поемеш и грам отговорност, е по-лесно. Толкова лесно, че разумните хора просто престанаха да забелязват дрънканиците.

А що се отнася до парламента, кой парламент, г-жо Йотова? Онзи, в който БСП и ДПС не работят и не се регистрират? Що се отнася до единствените работещи в момента, макар и с много слабости и компромиси – ГЕРБ и Патриотите – а на бас, че те знаят и съдействат парламентарно на изпълнителната власт!

“ Всички сме в една лодка, трябва заедно да минем през морето. Какво предлагам – да се направи един много
сериозен форум, в които да бъдат поканени директорите на големите болници и експертите. Няма значение кой е шапката, ние не сме ревниви, нека здравният министър е тази шапка. Нека се направи една много сериозна снимка на здравеопазването в момента, за да няма разкарване но хората от болница в болница. Живеем в една ситуация, в която нямаме право да оставим нещо на хартия, защото утре кризата ще ни затисне още повече. Този форум трябва да каже на лекарите, че ги подкрепяме“, даде предложение за излизане от кризата Йотова.

Хубаво, това и аз отдавна го обяснявам, а разни хора със странни аргументи, обясняващи, че едни имали право да са в лодка, а други – не, ми „опонират“. А защо президентството чака досега? Сега ли ви хрумна, че всички сме в една лодка? Нали не бяхме? А, да, защото дивидентите на президента като водач на протестите се изпариха, заедно със самите протести (дори той вижда грозната гротеска сега) и се оказа, че на никакъв друг дивидент не може да разчита.

„Ако политиците си говорят само с лозунги, няма никакъв смисъл да сядат на една маса, допълни тя. Според нея лекарите, за разлика от политиците, са се научили да работят в условия на криза. Категорична е, че трябва да излезем от политиканстването. Според нея обаче ще излезем от кризата заедно, въпреки хауса. – “ Аз съм сигурна, че ще си
помагаме, че ще има солидарност помежду ни, че ще се върне съпричастието от пролетта“.

Това на кого го казвате? На президента казахте ли му го? Радвам се, че всички ще започнат да си помагат – значи ли това, че ще се сложи край на войната между институциите, на войната между разделените – и те не знаят защо хора, баш по време на криза? И как точно?
Призова за повече разум, а не за желание за политическо оцеляване – тука е пак права, но защо тогава „пере“ имиджа на президента, който няма очи да отправи критика относно ситуацията с коронавируса – а там подготовката на властта наистина е скандално безхаберна. А защо няма очи знаем, защото си мислеше, че изострянето на ситуацията до нетърпимост и протестите ще се окажат неговите крила към оцеляването във власта за втори мандат, пък крилата се оказаха лопати, които го закопават всеки следващ ден.
И накрая – голямата болка на президента – дали БСП ще го подкрепи за втори мандат:
„Не виждам аргументи в обратна посока“, отговори Йотова дали БСП ще подкрепи Радев за втори мандат. –  „Създава се едно изкуствено напрежение ( между президента Радев и Корнелия Нинова). Това е част от битката срещу Румен Радев и опит за блокиране на втория му мандат“, каза още Йотова. И кой го създаде това напрежение? Не ли президента, който в опита си да покаже, че е независим – невъзможен опит, разбира се, взе че уволни Калоян Методиев.
Причината за отстраняването на Калоян Методиев вероятно била, защото не вършел работа на президента, заяви Йотова.  Ами да де, точно това сигурно пита и Корнелия Нинова – как така нейният човек внезапно взе да не му върши работа, като БСП по съвет на Решетников свърши работата на Радев да бъде избран за президент?

Обичайните критики срещу правителството са ясни и много от тях оправдани, пък и не може изцяло да се изостави зададената линия на конфронтация, нали? Че може и вицето да си замине като Методиев и други – да не ги изброявам…

Глупаво, глупаво – и нетипично за Илияна Йотова. Като бивш журналист тя със сигурност в момента знае какви ги върши и какъв автогол си вкарва, при това без шанс да отбележи гол за Радев.

Вече освен всичко друго, изглежда уплашен и безпомощен, щом я докара до там вицето му да се опитва да поправя „къщичката“, която не само лично разруши, но и закопа надълбоко. Е такова нещо досега и у нас не е имало!


image0 (9K)