През погледа на главния редактор: Поклон, български лекари!

Живка Кехайова

В деня на българския лекар, поклон български лекари!

Знам, че след малко куп хора, ще започнат да споделят лошия си опит от здравната система, лошите си срещи с неангажирани, безразлични лекари, или просто не добри професионалисти. Само че такива можеш да срещнеш по цял свят – като във всичко и като във всяка професия, хората са различни, с различен потенциал.

Истината обаче е, че България все още има в мнозинството си изключителни лекари, особено тези с наистина тежки специалности, просто защото ако като човек си неангажиран, или искаш да караш по-леко, няма да избереш неврохирургия, онкохирургия…, анестезиология, педиатрия, гинекология и т.н. – повечето специалности са тежки, защото от повечето зависи човешки живот.

Лекарите не са виновни за нивото на здравната система – те всъщност са най-големите й жертви. Ако пациентът може да се надява въпреки системата да случи на добър специалист, на какво да се надява специалистът?

Достъпът на пациента до българския лекар-специалист е един от най-лесните и преките в света. Това дава възможност за избор, ако не ти хареса един, да отидеш при друг. Лекарят няма как да си избере пациентите:)

От няколко месеца внезапно се сетихме, че лекарите не само заслужават уважение, но и че са един от няколкото стълба за оцеляване на човечеството. Нека го и запомним!

Бъдете здрави, български лекари! Няма да е реалистично да ви пожелая всичките ви пациенти да са добронамерени и мили, но мога да ви пожелая повечето от проблемите, които срещате, да са решими!

Пожелавам и на вас, и на нас – потенциалните ви пациенти, появата на отговорни политици, способни да реализират истинска здравна реформа, заедно с всичките й непопулярни мерки, но гарантираща качество – на вас качество на работа с техника и в условия на световно ниво, на нас качество на услугата!


image0 (9K)