През погледа на главния редактор: Отровното трио щяло да плати ужасната цена да влезе в политиката:)

Живка Кехайова

Отровното трио щяло да плати ужасната цена да влезе в политиката:) Лошото е, че и всички ние ще я платим

Проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и пиар експертът Арман Бабикян, известни като Отровното трио, което е един от организаторите на протестите срещу правителството и главния прокуорор, казаха в интервю за Свободна Европа, че са готови да участват в следващите парламентарни избори, ако това е цената за смяната на сегашното управление. Те обясниха, че ако цената „да свалят ГЕРБ, да съборят тая кочина“ е да влязат в „калното блато на политиката“, то те вероятно ще я платят.

Формулата на тримата за алтернатива на управлението е „всички заедно срещу ГЕРБ, без БСП и ДПС, защото те са съучастници.

Мая Манолова обаче имала право да се промени и затова не я слагат в кюпа. Според мен не я слагат, защото я подкрепиха още в местните избори срещу Фандъкова, независимо колко червена е и независимо от факта, че тя е политическата фигура, предложила омразния им уж Делян Пеевски за шеф на ДАНС. С други думи тезата им за съучастниците вече е лъжа, с приемането на Мая Манолова като алтернатива на статуквото, даже е виц!

Един от най-видните протестъри, режисьорът Теодор Ушев, внезапно пък се сети, че алтернативата на ГЕРБ е БСП и скочи срещу правителството в сянка, което Корнелия готви, па написа във Фейсбук: „БСП били съставили „кабинет в сянка“. Още отсега с удоволствие ще им кажа #оставка мутри!“.

Хубаво ще им го кажеш, но едни омразни хора като анализаторите, които повтаряха през всичкото време: „Момчета, тая работа няма да стане, ако не си стегнете мозъците и не създадете читав политически проект“ – сега се оказват прави. Нищо, че са омразни, защото „видиш ли“, не изпадали в ентусиазъм по повод протеста, а искали от него да поеме отговорност за промяната, да даде алтернатива. С други думи – искат нещо трудно, вместо безкрайно лесното крещене „Оставка“ без разум.

И Огнян Минчев го напомни: Днес на г-н Ушев „кабинетът в сянка“ на БСП не му харесва. Не искам да го разочаровам, но той още нищо не е видял. Предстои да види „кабинета в сянка“ – или вече излязъл на припек – на „Има такъв народ“, на ДПС (който не е задължително да е публично оповестен – може да бъде само неформално нареден и наложен), на Мая Манолова § С-ие… С риск да си навлека нови ругатни и хейт, ще трябва да повторя: дами и господа, нищо от тези предложения няма да ви хареса. Няма как да ви хареса. Просто защото това са властовите амбиции на хора, които не се интересуват от вашите очаквания, вашите интереси, вашите изисквания. Те ще се заинтересуват само тогава, когато ги принудите да го направят. За тази цел ви е необходим не само протест СРЕЩУ, но и гражданско обединение ЗА една ясна и организирана алтернатива. Засега – пригответе се да посрещнете старателно прикриваната алтернатива на тези, които 100 дни ви водят през пустинята на илюзиите и евтините трикове. Няма да ви хареса. Дано ви е за урок!“

Ще добавя – няма да ви хареса и отровното трио в ролята на политически субект. Арман Бабикян членува от години в Единна народна партия, основана през 2008 г. от бившата депутатка Мария Капон. Той спомена тази партия като една от възможностите за политическо участие на Отровното трио. Но не споменава, че въпросната партия в какъвто и да е формат, не е доближавала прага на избори, няма да го доближи и с отровното трио. Дори да стане чудо и да стигне 4 процента – какво?

Още едно твърдение на триото е лъжа към този момент – всички срещу ГЕРБ, но без БСП и ДПС, не е формула за управление. И най-оптимистичните прогнози за Слави Трифонов, „Демократична България“ и евентуалното нещо на триото, което до март просто не може нито да изгради структури, нито да създаде смислена програма, за кадри да не говорим, обединени в евентуалния бъдещ парламент, не могат да съставят правителство. Това означава, че не могат да бъдат алтернатива – дори лоша алтернатива, за добра да не говорим. За съставяне на правителство, което да устиска властта поне няколко месеца, са нужни над 50% парламентарна подкрепа и пак ще е ужасно трудно и не ефикасно.

Нека пак се обърна към хора като Ушев и други мислещи, които през пелената на устрема СРЕЩУ, май започнаха да се замислят, че няма абсолютно никакво ЗА, за което да се хванат. Ясно е, че докато обвинявахте рационалните анализатори, че са платени като не ви ръкопляскат, загубихте адски много време да създадете нещо наистина смислено. Не пропилявайте напълно времето и усилията си, както и обществената енергия, застанала зад вас.

Пратете по дяволите, където им е мястото, разни триумвирати и Майчета, и ако сте поне 200 разумни на тези протести, сядайте и създайте нещо. Няма да е толкова велико, или печелившо, колкото искате, но може пък да ви хрумне някаква реална алтернатива. После ще ви се наложи да направите компромис със съвестта си и да потърсите партньор от големите – това е политиката, а след това малко по малко всеки ден да воювате за програмата и идеите си не на улицата, а пред очите на цялото общество – това е демокрацията.

И ако успеете да се докажете – ще получите шанса да определяте пътя на България. Ако не…

Ако не, е ясно – изчезвате от паметта на обществото и историята като мнозина други. В обществената памет и в историята остават само успелите реално ДА ДЕЙСТВАТ за добро, или за зло. И за добро, и за зло, могат да действат само умните, предвидливите, онези с идеите и визията. Останалите са фон и без значение.

Значими ли сте, или не, ще видим буквално утре. За добро ли сте, или за зло, ако се окажете все пак значими, ще видим след година.