През погледа на главния редактор: Край Стара Загора цъка биологична бомба. Законопроект срещу нея отлежава повече от година в НС

Живка Кехайова

Отложената работа винаги е проблем и след това изисква двойно усилие в кратки срокове. Но когато Народното събрание отложи важна работа, приемайки, че не е, това може да се превърне в заплаха за всички и ето – превърна се.

Дания – най-големият производител на кожи от норки в света ще унищожи 17 милиона норки във фермите заради мутация на коронавируса.  Премиерът на Дания Мете Фредериксен, на пресконференция обяви, че вирусът е мутирал в норките и след това се е разпространил в хората. Тя каза, че мутациите, открити при норка и хора, показват намалена чувствителност към антитела. Рискът би бил, че разработването на ваксини в световен мащаб може да бъде много по-малко ефективно или дори да направи ваксините безполезни. 

Това е докладвано на ECDC, ЕС, СЗО и т.н. https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-denmark-mink-idINKBN27K1YV?fbclid=IwAR17yFWpQDNQBG9n5t4Kbuo13DwiRgk_SBbFlpeT61vh5jLCc6DK_sgtSiU

В Маджерито, достатъчно близо до Стара Загора, за да снимат старозагорци избягали норки, разхождащи се по моста в индустриална зона и разбира се, не оставащи там, е най-голямата ферма за норки у нас. Местните в околните села са пропищели, защото все някое животинче успява да се измъкне и причинява куп поразии в селските дворове, но това са направо бели кахъри пред изникналия вече проблем – норките се разболяват от коронавирус и по-лошо – могат да заразяват хора, като вирусът, преминал през още един животински вид добива нови специфични свойства.

Въпросната биологична бомба си цъка насред България и никой не й обръща внимание. Дори няма да говоря обстойно за това, че подобни нехуманни и абсолютно безперспективни с оглед бъдещето бизнеси, отдавна трябваше да са ликвидирани и у нас, както в повечето от европейските държави.

И не, няма нужда тепърва да се създава нарочен законопроект за това.

На 13 септември (петък), 2019 г., в деловодството на Народното събрание е внесен Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, който цели да се забрани отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи. Предложението предвижда от 01.01.2021 г. в страната да не съществуват ферми за кожи.

Ако беше приет законопроектът, България щеше да се нареди до онези европейски страни, които вече са се отказали от фермите за ценни кожи – Германия, Швейцария, Обединеното Кралство, Норвегия, Белгия, Холандия, Австрия, Чешката Република, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Люксембург и Словения.

Пълния текст на ЗИД на ЗВМД, мотивите и оценката на въздействие към него:  https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/157150/

Но не само не беше приет, не е и разгледан като хората. Тук и сега е моментът, старозагорските депутати до един – без значение какви са властово-опозиционните им битки, вместо да си крадат и връщат силово папките, да поискат спешно този закон да излезе на дневен ред и да се гласува. Тук и сега ще покажат български политици ли са, или само партийни деятели? Народни представители ли са, или партийни чиновници?

И ако някой от тях ми каже, че у нас има програма за наблюдение за норките във ферми, която изисква да се тестват ежеседмично трупчета за ковид, няма да му се вържа. Предполагам и читателите. В месеци, когато няма достатъчно ресурс да се тестват хората, на бас, че никой не е погледнал норките. От август до сега липсва информация дали се работи изобщо по програмата, правят ли се въобще тестове и какви са резултатите от тях, дори да не е ежеседмично. По наша неофициална информация, до средата на октомври националната ветеринарно медицинска лаборатория въобще не беше чувала за тестове на норки, камоли да е извършвала такива.


image0 (9K)