През погледа на главния редактор: Новината на деня – 96-годишен поднови шофьорската си книжка за 10 години. Другото са дивотии!

Живка Кехайова

96-годишен мъж от троянското село Врабево може да стане най-възрастният шофьор на планетата. Преди дни Марин Папурков е посетил КАТ и е подновил свидетелството си за управление на МПС до 2030 година.

Мъжът изкарал книжка през далечната 1941 година. Преди половин век купил любимата си бяла ”Варшава”. Той и днес продължава да обикаля с нея из страната и чужбина.
„Няма ограничение за шофьорите. Щом се чувстваш добре и лекарят ти даде, че имаш очи, че чуваш, че си с всичките си рефлекси, няма проблем“, каза Марин Папурков пред Нова ТВ. – Да е жив и здрав да си ползва безпроблемно книжката!
А сега – дивотиите

Президентът на Шипка казал:  „Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз, опитва се да скрие корупцията…“ – Какво признание само! Е, той се опита да прехвърли пак в чуждата градинка топката, но ние си знаем, пък и видяхме как успя да оскверни дори Шипка.

Явно е време за признания. Христо Иванов ясно, в нарочна декларация – обръщение към прокурорите, даде ясно да се разбере къде го стяга чепика – е, не точно него. Цитат: „Това ще бъде поредната вакханалия на избирателно атакуване на едни политически и икономически субекти в полза на други.
Никога не се дава анализ какво е възпирало прокуратурата да се заеме с тези хора досега. Дори и когато има очевидни факти за политическо и институционално покровителство и системна корупция, те демонстративно и упорито не се разследват. Има определен кръг лица във властта и около нея, за които е крещящо очевидно, че се ползват с имунитет от наказателно преследване, а държавното обвинение е превърнато в маша, с която те „удрят“ свои конкуренти или опоненти. Определени имена могат да изпадат или попадат в този противозаконно привилегирован кръг, но самото му съществуване никога не се поставя под въпрос“.

Главният прокурор Гешев свика национална прокурорска конференция, в която участваха 700 прокурори. Тя също завърши с декларация. Ето част от нея: „Предприетите безпрецедентни действия по наказателно преследване предизвикаха безпрецедентен натиск срещу прокуратурата. Ежедневно сме изложени на политически нападки и несъвместими с конституционния ред идеи за реформи. Политическото говорене обаче трябва да има граници и те да свършват там, където се посяга на същностните елементи на прокурорския статут. Тези граници бяха преминати и то безпрепятствено,  демонстративно, в държава-членка на Европейския съюз, призвана да защитава европейските ценности.

Независимостта обаче не е само право, а задължение и отговорност за всеки един от нас. Затова сме длъжни да я защитаваме като се произнасяме по съвест и закон, свободни от всякакво въздействие.
Прокуратурата на Република България ще продължи да отстоява европейските ценности и да се ръководи от Конституцията и законите на страната.
Ще доказваме волята си за преследване на всички престъпни прояви. Дали сме ясен знак за единен подход спрямо всеки, за когото са събрани доказателства за извършено престъпление. Прокуратурата действа и ще продължи да действа за издигане на авторитета си и за повишаване на общественото доверие“. – Че подходът към момента не е единен, е видно. Да се надяваме да стане единен. Всъщност най-обнадеждаващото и важно обещание е: „Прокуратурата на Република България ще продължи да отстоява европейските ценности“.  – Най-важното е, защото определени кръгове днес настоятелно се опитват да изместят България от европейския й път и идентичност. Вредно е, дори без значение в коя посока биха успели да я изместят, ако им бъде дадена възможност.

Държавната компания „Булгартрансгаз“ ЕАД днес официално придоби 20% от капитала на Газтрейд С.А. – фирмата-строител на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис. Това стана в Атина в присъствието на премиерите на двете страни Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис.

„На теория съм чувал много за диверсификацията, днес тя става факт. Не само, че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават основен енергиен хъб – и „Александруполис“, и „Балкан“(газовия хъб . бел. ред.)“, обяви Борисов по време на официалната церемония. Допълни, че терминалът ще е възможност и за Румъния, Сърбия, Унгария, Хърватия да диверсифицират доставките си, „да има истинска борса, това е много добре за икономиките, за бита, а и за пакта за зелена енергия(подписан от страните членки на ЕС – бел. ред.). „Ако погледнете картата, ние обърнахме посоката, когато се обръща посоката, винаги е трудно – предизвиква бунтове, революции, раздразнения“, коментира още Борисов. – Една от задачите си успя да изпълни. Да видим дали ще финализира и Турски поток, въпреки САЩ – ако успее, ще е победител в една много сложна геостратегическа битка, дори да сложи друг премиер, а Западна Европа и особено Меркел, ще му простят всичко друго. Интересно!

В заключение – една девойка във Фейсбук пита защо в Стара Загора протестиращите били вече само няколко, пък и не протестирали много, много. Според мен – точно на тази земя толкова хилядолетия е имало живеещи хора, че най-вероятно дори ние днес – техни наследници, или не, прекрасно знаем кой се бута по средата, когато се ритат атовете. Знаем как завършва това, а също и че е безсмислено да правиш избор между „атовете“, особено когато някой друг „ги е натрил с люта чушка“ на едно деликатно място и гледа сеира.


image0 (9K)