През погледа на главния редактор: Ковид отделенията чакат доброволци от невярващите, за да им дадат шанс да разузнаят за конспирацията лично

Живка Кехайова

Не всеки ден, а всяка минута чета под публикации спорове, стигащи до истерия, има ли коронавирус, или няма? „За“ и „Против“ маските и спазването на мерките, е повод за безобразни обиди. Мангъровци и Мутафчиевци скоро партии ще направят, сигурно.

И защо?

Не е ли по-нормално да реагираме нормално? Това е реторичен въпрос:)

– Факт е, че има много болни и все повече разболяващи се хора и то не сезонно, а през цялото време, при това с едни и същи, или сходни симптоми. Факт е, че част от болните умират и то в процент, значително по-висок от смъртността, от който и да е грип досега (за щастие не с процентите на ебола). И не е вярно, че няма статистики и сравнения със смъртността през минали години. Който иска това да не е COVID-19, да му вика по друг начин – има ли значение?

Въпросът е като обществено животно, каквито е мислел, че сме Аристотел, ако не за свое, поне за чуждото успокоение, да си сложиш маска, когато си сред тълпата, или в затворено пространство сред хора. И то както трябва да я сложиш. Ще предпазиш мнозина, ако си болен, или заразен от вирусно заболяване, дори да не е коронавирус. Есен е.

Тук е моментът да изясним нещо – да, вирусите са много малки, но не преминават, или преминават в много малка концентрация през маските, защото дори и невярващите ги отделят, обвити в течност. Няма вариант да ги пилеят в чист вид. Не, че маските са панацея, но ако вирусите са в малка концентрация – дори да успеят да заразят, вероятността за по-лек вариант на боледуване, е по-голям. И това е доказано.

На подобен жест му се казва солидарност и загриженост. Ако не вярвате, че е за здравето и живота на останалите, поне за нивото им на стрес, можете да се погрижите.

– Факт е, че инфекционните и интензивните отделения са препълнени и като се има предвид за какви отделения става дума, вероятността някой доброволно „да се е записал“ срущу „заплащане“ да го интубират, е нула. В тези отделения има ужасно голяма нужда от доброволци. Точно там е мястото, на което невярващите, че COVID-19 съществува, биха доказали тезата си, ако са убедени в нея. Та няма лошо хем да помогнат, хем на място да докажат, че са прави. Такава е логиката, нали? 

Тогава защо не сме чули за нито един невярващ, решил да помогне на място и да разузнае конспирацията на място? Нали е конспирация – разузнайте я! При това ще свършите и добра работа.

Факт е, че много от мерките са хаотични. Някои – дори нелогични. Примерно заповедта на МЗ за затваряне на всички детски центрове, която заедно с тези по сладкарници и молове, затвори частните детски ясли и градини, защото те са регистрирани така. А в частните детски градини и ясли, в групички от по 5 деца, мерките наистина се спазват и то много по-добре, отколкото в държавните. И не, не мисля, че е нарочно, за да се удари по частния бизнес и по родителите, които вземат достатъчно пари да си позволят частно детско заведение – това все пак щеше да е някакъв мотив, макар и отрицателен. Просто никой не е мислил като е писал заповедта, типично по административному.

Да не говорим, че мерките са хаотични, защото са предимно политически. Не само у нас – навсякъде  по света и са, общо взето, измерител на силата на  управляващите. Там, където са силни, държавите са със строги мерки, там, където им се поклащат краката – с меки.

Но каквито и да са, както и да ги тълкуваме, въпрос на хуманност и отговорност е да ги спазваме, дори за всеки случай да е.

Наистина ли за толкова много хора е по-важно да не се окажат балами, или да демонстрират колко са по-мислещи и оригинални, от това да спасят от увреждане, или смърт човек, включително любим (дори да им се струва, че вероятността за това е минимална)?

– И да, вече ясно виждаме, че е факт неприятната, но все по-вярна фраза на ген. Мутафчиев: „Яко ще мрем“, отколкото мантрата на Мангъров: „Вирусът ще изчезне през лятото“. Да, второто щеше да е прекрасно, но не стана.

Донякъде се моля след месец-два да не се окаже, че всички сме станали вярващи в съществуването на COVID-19, защото или сме се сблъскали челно с него, или не дай Боже, сме загубили близък!

Нека подтиснем малко егото и мерака за оригиналничене и да направим поне това, което е във властта ни да не сме сред обществата, които твърдо вярват, че коронавирусът поне за 20% от хората не е безобидна настинка, а и последствията за твърде много млади и „настинали“, не са весели.

Дори за един човек да беше, пак би си струвало да сме хуманни, вместо само „оригинални“.


image0 (9K)