През погледа на главния редактор: Моля, протестиращи, отговорете!

Моля, протестиращи, отговорете на няколко важни за читателите ни и за нас въпроси!

Живка Кехайова

Защото отстрани изглежда често странно и нелогично поведението на хора, които не предлагат, не разговарят, не обясняват позиции, а просто твърдят: „Тези, които не искат това, което искам ние, са купени, зли, продажни! Ние имаме право да правим каквото си искаме – да затрудняваме живота на мнозинството, да нападаме другомислещите и органите на реда. Те – мнозинството обаче, нямат права да ни отвърнат. Ако го направят, са зли, продажни, подкупни…

Все пак висшият обществен договор, отличаващ цивилизованите общества от нецивилизованите е в принципа: „Личната свобода се простира в границите, в които не нарушава правото на свобода на някой друг“. Същото се отнася и за груповата.

Ето и въпросите:

    1. Как така и защо обиските и арестите на служители в президентството, с повдигнати сериозни обвинения, ви обидиха и разяриха вас – НЕЗАВИСИМИТЕ, МЛАДИ хора? Днес Конституционните съдии обясниха, че само презинет и вицепрезидент не подлежат на наказателно преследване докато не изтече мандатът им, но добавят, че “при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство”.
    2. Защо ви НЕЗАВИСИМИТЕ, МЛАДИ хора не протестирахте, докато прокуратурата не разследваше и преследваше никоя от групировките мутри на прехода, а толкова ви засегна това, че разследва и протестира днес само половината? Искането ви би трябвало да бъде да се преследват и разследват всички, а от коя половина ще започне това, да ви е все едно – ако сте независими и необвързани. Иначе ние, страничните и обикновени граждани не разбираме позицията на защита спрямо някои от въпросните.
    3. Защо провокирате нажежаване на обстановката с надеждата някому да не издържат нервите и да ви отвърне? Целта нещо като гражданска война и размирици ли е, или законови, демократични промени? Отстрани изглежда първото. В противен случай няма да обиждате хора, които си вършат работата – да ви пазят, между другото, или да ги захвърляте с какво ли не, включително наранявайки ги.
    4. Наистина ли сте убедени и от кого, че имате правото да правите слънчеви бани и да се веселите по кръстовищата и важните пътни артерии, отнемайки правото на стотици пъти повече хора да отидат навреме и удобно на работа, да се върнат навреме и удобно при децата си, да ги вземат навреме от детска градина и т.н.? Ако за вас е весела ваканция, позволяваща ви да се почувствате веднъж в живота могъщи, за останалите – работещи и не по-малко умни, образовани, ценни и свестни хора, става въпрос за качество на живот – тяхното и на близките им.
    5. Какъв ви е зора на вас МЛАДИ И НЕОБВЪРЗАНИ хора, пръвителството да падне сега, а не след 6 месеца, ако тезите ви за некадърност са верни? Извинявайте, но ако ви беше наистина зор, нямаше да чакате третия мандат на въпросното правителство и то края му. Айде да не се лъжем – зорът е на друг, защото станаха няколко наистина важни неща, които са на път да бъдат необратими, при това в ущърб на едни пак мутри – но чуждестранни и мно-о-о-го големи, които искат да имат маша, имат маша и я размахват не само у нас с предварително подготвени „дръжки“ от хора и странно либерално еднопосочни организацийки.

Иначе нямам нищо против правото ви да изразявате гражданска позиция. Нещо повече, уважавам го и му давам трибуна. Нормално е да искам реципрочност от права и уважение за всички. А вие?

Очаквам отговорите ви и незабавно ще ги публикувам, за да се запознаят с тях читателите ни – защото повечето от тези въпроси са поставени тъкмо от хората, чиито права смятате, че можете да отнемате, независимо, че са неизчислимо повече от вас и не по-малко ценни, както вече казах.


image0 (9K)