През погледа на главния редактор: Много сериозно

Живка Кехайова

След ежедневните въпроси към мен – много сериозно и кратко за аргументите и позицията ми

Нима не искам нещата да се променят? Искам, но знам, че тези протести и идващото след тях няма да ги променят, ако имаме късмет и ще ги променят в още по-мръсна и зла посока, ако нямаме късмет.

Защото в случая не е валидна българската поговорка, че и при капка фекалии в каче с мед, медът не става за ядене. Не е валидна, защото в най-добрия случай фекалиите и медът са 50/50 в т.н. протести, или въстания – както предпочитате, но въстание зучи гадно, а „велико“ – смешно. Та при 50/50 не за „ядене“ и за приближаване не става.

Подхлъзването: „Ама идеята е толкова добра, че може да превърне в добри всички, които я прегърнат“, сме го играли. Не може!

Добрата част от протестиращите не са готови дори да влязат във властта на този етап, камо ли да управляват. Да спомена ли, че никой няма и да ги допусне – не от противниците, а от онези, с които стоят рамо до рамо безкритично и всеядно.

Нужно е умната и разумна част от младото поколение да се подготви внимателно за дълга си – да създаде политически проекти със здрава икономическа платформа и рационална програма за прилагане. Това е единственият начин за смислена промяна в добра посока – писала съм го сто пъти. Тогава ще има за кого наистина с желание и удовлеторение да гласувам.

В този момент такива няма. Поради липсата им и спецификата на механизмите на властта, няма да им издърпат килимчето изпод краката, защото дори няма да стъпят на него. И дори няма да им благодарят за свършената черна работа. В случая наистина черна.

Защо предпочитам ГЕРБ да си довършат мандата и да отидем на редовни избори? Защото ГЕРБ като партия от статуквото има много грехове – неизбежни, „генетично“ предопределени, но има и една разлика, плюс един морален императив, заради които предпочитам тази ситуация. Моралният императив е, че не съм съгласна върху един политически субект да бъдат прехвърлени греховете на целия преход – изживяла съм го целия и то като професионално участващ в него. Разликата? Разликата е тази, че поради една, или друга причина, в тази партия има поне 10-15 души на сравнително висока позиция, които работят здраво. Може да не е качествено, но работят и оставят добри неща след себе си. При всички други преди тях подобен феномен не съществуваше. Нещо повече, дори от кумова срама не правеха опит да маркират работа – знаеха, че са най-много за 1 мандат, а по-вероятно за 2-3 години. Най-чисто от политическа и икономическа гледна точка беше правителството на Филип Димитров и затова си отиде със страшна сила, бламирано и от своите. В момента съзнателно, или не – с този протест разчиствате пътя на най-ретроградните, плюс неуспелите досега – до управлението. Не ми се изживява толкова порочна власт. Обещанието, че ще я свалите, ако е такава – не ми върши работа, защото ще е прекалено късно – виждали сме колко бързо действа деструктивното и как година подобна власт ни струва поне 10 бъдещи от живота ни в наваксване.

Мантрата: ГЕРБ крадат! Да така е! И всички преди тях – също, даже повече, само че и не реализираха нищо дори за маскировка. И тези след тях също ще крадат, ако не създадете политически и икономически проект, подкрепящ развитието на малкия и средния бизнес с всеки възможен ресурс. Порокът на българската икономика опорочава и българската политика. Не съществува по света държава и икономика, в които единственият свеж паричен ресурс (в партиите преди ГЕРБ голям стар паричен ресурс е наличен) е под формата на държавни и преразпределящи се европейски средства и да не се краде. Всъщност по кражби, според доклада на ЕК за миналата година сме едва 14-ти в Европа – златната среда. Всеки, поставен в ролята на преразпределящ ще краде, или най-малкото ще преразпределя към своите, защото са „по-добри“.

Млади и умни хора, създайте нещо смислено, дайте програма на нов икономически модел и елате! Тогава няма да има защо да протестирата, просто ще спечелите избори – българинът има много точен инстинкт в това отношение. Елате честно и подготвени! Защото сега искате от мен да избирам не между вас и ГЕРБ – просто нищо не предлагате. Искате да избирам между Корнелия, Радев, Мая Мо, Прокопи, Че, Отровните и други персонажи от кошмара и ГЕРБ. Като имате предвид, че не обичам дори да гледам трилъри, пази Боже да ги живея, какво мислите, че ще избера, докато ви чакам да пораснете?

И внимавайте, две седмици ви оставям без надзор и коментари – растете, не вършете глупости! Ще партизанствам сред природата и се надявам да не срещна и там шумкари:)


image0 (9K)