През погледа на главния редактор: Интересно! За сефте Борисов и Радев искат едно и също?!

Живка Кехайова

За сефте Борисов и Радев искат едно и също?! Досега само президентът Румен Радев повтаряше регулярно, че трябва да се свика Велико Народно събрание и да се промени Конституцията, днес премиерът Бойко Борисов в „програмната“ си реч, не само се съгласи с него, ами и направо заяви, че ще работи за свикване на ВНС.

Друг е въпросът, че в изброените от Борисов промени, които според него трябва да направи ВНС, не се чу прокрадващата се идея за президентска република, която не президентът директно, а клакьорите президентски прокарват.

Борисов дръпна „черджето“ и изпод Слави Трифонов, като обяви, че има намерение да му реализира идеите за 120 души НС, за ограничаване правомощията на Министъра на правосъдието… Сви и лозунга на протестиращите за рестарт на държавата и кардинална промяна на системата.

Предвидил е да се изпълни и желанието на „Да, България“  гражданите да могат да сезират Конституционния съд. А също и: „Ще предложим Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи“, каза Борисов. И дори: „От ГЕРБ предлагат вместо Висш съдебен съвет (кадровият орган на съдебната система – б.р.) да има само Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга.

Ами сега?

Сега на опонентите остава, както видяхме от реакциите в медиите, да обясняват как свикването на ВНС щяло да парализира държавата, все едно че те не предлаха служебно правителство, което както знаем също парализира държавата, администрацията и най-вече бизнеса до след изборите, защото никой нормален фактор не действа без да има предвидимост  коя посока изборът ще наклони везните.

Или, че Борисов по този начин иска отсрочка. Отсрочка на какво обаче – на оставката, която и без друго очевидно не смята да подава и никой не може да го застави? Отсрочка за изборите – ами те и без друго са през март – има време дотогава да се свика и ВНС.

Най-реалистичното обвинение, че иска неговото правителство да организира изборите. Това си е ясно, както и си иска възможността този парламент, доминиран от ГЕРБ и Патриотите да формулира изборните правила.

Щеше да е смешно отново след вчерашния ден на вицове, ако пак не беше тъжно. Защото този ход премиерът очевидно не го прави за вътрешна консумация – той няма да спре протестите, нито пък ще доведе до смяна на системата – в предходния си коментар днес съм формулирала мнението си как единствено може да има реална ПРОМЯНА: През погледа на главния редактор: За свободата на медиите и на кои медии?Каквато държавата, такива и медиите

Този ход е за външна консумация. Така Борисов съобщава на света, че ето – изпълнил е всички искания на кого ли не. Реални основания за обвинения срещу него и правителството няма никой и ако такива продължат, те са заради задкулисни интереси – то че е така, така е, но пък е опит да завие с плътно перде не по-предколисните интереси, в които е забатачена тази власт. Ходът ще е абсолютно основание за ЕНП да продължи подкрепата си без притеснение, както и за европейските партньори, които предпочитат един верен партньор в България, вместо промяна със съмнителна геополитическа ориентация, но пък бяха взели да се тревожат как изглежда отстрани партньорът им.

Никой от опонентите му не очакваше тази маневра и им личи. Това обаче означава, че какъвто и да е Борисов, като политик е по-добър от тях, а ако те не са му на нивото – за какво е цялата тупурдия? Това при презумпцията, че и опонентите му нито идват, нито искат да променят системата, а само позициите в нея.


image0 (9K)