През погледа на главния редактор: Защо държавните болници поемат удара? Договори с НЗОК имат и държавни, и частни

Живка Кехайова

Днес стана ясно, че УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ няма повече места за болни с коронавирус. Попитах Болница „Тракия“ и Болница „Берое“ чрез пиарите им ще разкрият ли допълнителни легла за пациенти с коронавирус и как ще се включат по-активно, особено след изчерпването на леглата в УМБАЛ?

Простичък въпрос, чийто отговор помолих да ми бъде даден до 16 часа.
Болница „Тракия“ отговори: 

„На 29 октомври в МБАЛ „Тракия“ – Парк беше е разкрита структура за лечение на пациенти с Covid-19 с 20 (двадесет) легла за пациенти с неусложнена и среднотежка форма плюс 6 (шест) легла за интензивна грижа, от които 3 (три) легла за пациенти, нуждаещи се от изкуствена белодробна вентилация.

На 11 ноември в ковид структурата на МБАЛ „Тракия“ са разкрити допълнително 9 (девет) легла. С тях общият брой на леглата за пациенти с коронавирус стават общо 35.

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването № 651/11.11.2020 г. МБАЛ „Тракия“ ще разкрие 20% легла за лечение на ковид пациенти от общия брой легла в лечебното заведение.

От края на миналата седмица върви трансформация на отделенията по „Гастроентерология“ и „Хирургия“, чиято база ще бъде присъединена към структурата за лечение на пациенти с Covid-19. Така до края на следващата седмица МБАЛ „Тракия“ планира да разкрие още 20 (двадесет) легла за ковид пациенти, с което общият им брой ще стане 55 (петдесет и пет). Така ще бъде изпълнена заповедта за преобразуване на 20% от легловия капацитет на болницата в ковид легла.

Към 14 часа на 12 ноември всички 29 (двадесет и девет) легла в ковид структурата на Болница „Тракия“ за пациенти в неусложнена и среднотежка форма са заети. От шестте легла в интензивния ковид сектор 4 (четири) са заети – там се лекуват двама интубирани пациенти и двама на кислородна терапия. Свободни са 2 (две) интензивни легла, които са били освободени вчера от пациенти, които са подобрили състоянието си и са върнати обратно в ковид отделението.

За горепосоченото преобразуване на легловата база до 20% е нужно време, тъй като в момента в споменатите отделения по „Хирургия“ и „Гастроентерология“ са настанени за лечение тежкоболни пациенти, които поетапно се изписват.

Екипите на всяко отделение се пренасочват за работа в ковид структурата на едномесечен ротационен принцип. С разширяването на дейността с 20-те нови легла в процеса ще се вкючат и екипите на отделенията „Хирургия“ и „Гастроентерология“ – лекари, сестри и санитари.

Ръководният екип на МБАЛ „Тракия“ работи усилено по преустройството на сградния фонд, независимо от това, че в сградата не може да бъде осигурен самостоятелен подход и отделни входове за приемане и изписване на пациенти, както и пълна изолация на стълбища, асаньори, вентилационни и канализационни инсталации, складове и спомагателни помещения от останалите отделения в съответствие с изискванията за разкриване на инфекциозни структури“.

Болница „Берое“ не отговори. Надявам се причината да е опосредствената връзка на базата на e-mail – примерно непрочетен навреме, а не нежелание.

Днес народният представител и зам.-председател на НС Емил Христов излезе с обръщение: „За повече колегиалност и отговорност призовавам частните болници в Стара Загора

В 8 часа тази сутрин УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ съобщи, че не разполага с повече легла за болни от COVID-19. В болницата са хоспитализирани 114 пациенти – 112 с доказан коронавирус и сериозна симптоматика и двама със симптоми, чийто резултат от PCR ще излезе до часове. 11 души са в критично състояние. Двама тази нощ са починали.
Медиците в тази болница са на първа линия от самото начало и вече са на предела на силите си. Някои с дни не могат да видят семействата си.
В същото време в големите бази на частните болници в Стара Загора са разкрити минималният задължителен брой легла. С други думи, се поема минималната вменена им отговорност с минимална колегиалност и съпричастност.
Днес не е време за сметки, за подбор на пациенти, за елегантно заобикаляне на огромния проблем.
Време е за Човечност! Време е за проверка и прилагане на Хипократовата клетва!
Иска ми се да вярвам, че в тази война за живот и здраве, именно Стара Загора, всички нейни болници и всички нейни медици, ще бъдат добрия пример за общи, целенасочени и солидарни действия в защита на най-голямата ценност – хората“!

Предполагам, че с него ще се съгласят и власт, и парламентарна, и извънпарламентарна опозиция. 

Ето, една от частните болници в Стара Загора работи и мисли по проблема. Вероятно ще го направи и другата. Може пък наистина Стара Загора да се окаже мястото на Човечността и Мъдростта, които обединяват.


image0 (9K)