През погледа на главния редактор: ДПС в ролята на горския? Това е денят Х днес. Харесва ли ви?

Живка Кехайова

И какво накрая след целия барут? ДПС влезе в ролята на горския. Знаете го този стар, но добре изразяващ процесите виц за партизаните и жандармите дето се били, били се в гората, стреляли се… Накрая на горския му писнало, отишъл и ги разгонил всичките.

Васил Божков, Цветан Василев, Иво Прокопиев – до един подсъдни по ред обвинения( друг е въпроса колко ще бъдат доказани, предвид съвместната дейност с всички останали кръгове), финансираха „Народно въстание“ срещу по-новата групировка, която не стига, че е по-нова, ами и посегна на статуквото да не се закачат едни други – все си мисля, че по искане на ЕС. И това май им излиза едно от най-скъпите начинания, предвид огромната организация и минималния ефект, съдейки по броя на протестърите днес в София. Все си мислех, че ще изкарат едно 20-30 000 души от цялата страна. Като видях групичката от Стара Загора с двайсетина души, се позамислих. А успех би било, ако успеят да изкарат поне 400-500 000 при такава инвестиция. Дали всички протестиращи са част професионалната инвестиция? Не, разбира се. Не малка част са наистина чисти млади хора, които реално искат бърза промяна сега и искрено вярват, че тя може да се случи като свалят една партия и сложат на нейно място нещо друго. Това са чистите, политически неграмотни душици – обичайна публична жертва на обиграните хитреци. Друга част са редовните отчаяни неудачници, които така и не успяха да си намерят място и реализация. Те пак няма да си намерят, но могат да се почувстват важни поне като се пишат революционери. Сега разбирам защо и как Цветан Василев успя да фалира КТБ – ами лош менинджмънт и безумна кадрова политика. Вижте му хората – „Боец“, може и да делкат субсидирането с Черепа на Отровнното трио – не ги знам. По едно време си признаха май, че работели заедно „за България“.

Същата работа с Копейкин и „Възраждане“(от 35 задържани от полицията до 16 часа агресивни протестъри, 30 са криминално проявени по цялата палитра на НК членове на „Възраждане“, барабар с Големия Дамбовец – виж аферата „Октопод“). Инвестиционен провал за линията от изток е даже Румен Радев – един умен човек би могъл да изиграе геополитическата карта, в която е ангажиран, много по-ефикасно, но явно фуражката наистина изкривява главата в много случаи, та се хвана да я хвърля – картата, с люта злоба със свит юмрук и да цака комплекси.

От другата страна на „поляната“ ГЕРБ и Борисов се подхлъзна по обичайното за тях пазарене: „Добре, бе хора – викате, много викате, сега ще се спазарим – ние ще дадем нещичко, даже Конституция като я искате толкова, промени в съдебната система, ще поотстъпим, вие – нещичко и бизнеса ще потръгне. Да, ама не потръгна. И нямаше как – на отсрещната страна, независимо какво говори, не й трябва нова Конституция, още по-малко по-добра съдебна система, та да ги окошари окончателно. Трябва им властта тъкмо за да се измъкнат от съдебната система и да си върнат ПАЗАРНИТЕ позиции. Не можеш да продадеш на някого продукт, който не му трябва, дори да е най-добрия – това е основно правило в търговията. Борисов просто се подлъга, че и този път като предишните, като кихне нещичко, нещата ще утихнат на доизчакване до окончателната сделка. Пък тя може да се отложи до лятото, или до Куково лято… в зависимост от промяната на силите.

Воят и на двете страни срещу интелектуалци, анализатори, че и срещу Европа, дето сидели и гледали само сеир без да се месят, се опитва да внесе малко истински драматизъм в лошото театро, което се играе. Да не мислите, че им се гледа, ама се налага, защото можете да потрошите „сцената“, не за друго!

Вие другарувате с ДПС, те ви крепят на власт и сега ще ни изментят като ви подпишат проекта за Конституция“, деряха се Прокопиевите, на които им се налага на всичкото отгоре да делят и медийния пазар с Пеевски.

Вие от ДПС ни прецакахте хода с Конституцията, дерат се от 2-3 дни ГЕРБ, значи тайничко и ДПС подхвърля „залъчета“ на протеста… – възмущават се властимеющите, като че ли сефте чуват и въобще не са се досещали, че ДПС Конституция с точки на ВМРО няма да подкрепи дори на ужким.

Президентът и той се включи за пореден ден: „Ама вижте какво – да не вземете сега да спретнете едно експертно правителство в този парламент. Не и не, моето трябва да си е – лично моето служебно“ – и тропа де с крак, де с юмрук като капризно дете в детски магазин.

Тъжно, но факт. Накрая на ДПС им писна и излязоха с декларация – между другото блестящо прагматичен политически образец за решаване на проблем, за какъвто нито една от другите партии не се сети и ги нарита и едните и другите както интелектуално, така и по всякакъв друг начин. ДПС предлага моментална оставка и на правителството, и на президента, защото конфронтиращи се институции трябва да си отидат заедно – иначе ще има неизбежен реваншизъм на „победилата“, а това не е в интерес на държавата. Структуриране на експертно правителство – от работещите в момента реално с еврофондове и парични потоци експерти(защото икономическата криза иде, а срещу нея протести няма да помогнат), оглавявано от премиер от ГЕРБ и вицепремиер от БСП, което да подготви честни избори. Те участие не щат – на тях никой не може да им вземе електората…

Защо ДПС са в ролята на горския ли? Ами защото могат. А могат, защото властта и на едните, и на вторите, и на третите…, задкулисно зависи от тях. Повече от това – клоновете на мафията могат да се трепят едни други и да се омаломощават финансово, но Кръстникът е един и като прекалят, ще бъдат пратени в ъгъла за размисъл и наказание.

Това е денят Х днес. Харесва ли ви? Искате ли да сте участници – 5-то храстче, 10-то павенце, 2-ра бомбичка… Или – негово проектче, техничка субсидийка, малко процентче от едно фондче, апартаментче с асансьорче...

Какво ще се промени утре? Нищо. Нито напролет, нито другото лято… Промените ще са бавни, с много работа, много инвестиран личен ум, периодични предупредителни, но цивилизовани протести – и така години наред. И това не ви харесва…

И на мен, но друг начин няма. Другите начини ги гледаме и пробваме в последните 30 години ако не ежегодно, то през 4-5 години. Не става! Иска работа и ум – само така се побеждават мафии, условия, статукво – с промяна на самите условия на живот. Само така се променя система към по-добро. Като в математиката е – при зададено условие, колкото и начина на решение да измислиш, резултатът ще е един и същ. Друг резултат – само с други условия.


image0 (9K)