През погледа на главния редактор: Да спрем автообидата, че изборите у нас ще бъдат манипулирани

Живка Кехайова

Не знам на какво ниво трябва да са едни политици, за да обясняват, че избори ще бъдат манипулирани не просто преди да е насрочена дата за тях, ами дори и година по-рано. Какво ще трябва да обясняват, ако ги спечели някой от тях, а не ГЕРБ?

Разбирам, че това е единственият начин после да обяснят ниските си изборни резултати. Разбирам и, че не им пука за имиджа на България като европейска държава – това бе доказано многократно и почти свикнахме с непрестанните компромати. Обидното е, че тази история повече прилича не на политическа битка, а на грозно бракоразводно дело, в което бившите партньори изнасят публично всички дребни и грозни простотии, които са успели да свършат заедно. А и най-нахъсаните до един са бивши партньори на сегашната власт.

Но има и нещо още по-обидно, дивотията за бъдеща манипулация на бъдещи избори се развява не за друго, а защото политиците ни са убедени, че българите са късопаметни идиоти. Като гледам преповтарянето на тази теза от кого ли не в социалните мрежи, разбирам, че най-, ама най-обидното е, че вероятно са прави за доста голяма част от електората.

Това е причината да предоставя кратката справка за изборите от 2007-ма насам, подготвена от проф. Михаил Константинов за 24 часа, защото е кратка и ясна. За забравилите – ГЕРБ е учредена през декември 2006 г. и следващата е първата, в която излиза на политическата сцена.

Проф. Михаил Константинов: От 2007 г. до днес се произведоха 14 национални избора (от които 6 в два тура). 

Парламентарните избори са четири на брой като ГЕРБ не е организирала нито един от тях.

Президентските са два. ГЕРБ организира и двата, като едните ги спечели, а другите губи.

Европейските избори бяха 4, като ГЕРБ организира само едни.

Местните избори бяха 4, а ГЕРБ организира три.

В резюме ГЕРБ организира шест от общо 14 избора, или по-малко от половината. А кой организира другите осем? Организираха ги БСП (пет пъти!) и служебни кабинети (три пъти). И освен това правителството осигурява изборите само материално-технически, а ги организира изборната администрация. В тази администрация мнозинство винаги има опозицията, която и да е тя. В частност, на всички избори досега ГЕРБ имаше малцинство в изборните комисии, а пък през 2009 г. имаше само по 1 член във всяка комисия.

Пиша това не защото ГЕРБ са ангелчета безгрешни, а защото, според мен, никой няма право да се гаври с България и българите, особено политиченца, които не само не са по-добри от ГЕРБ, но и се крият зад безличието си и зад ГЕРБ, за да не поемат собствената си отговорност за всичко случило се и случващо се (даже и БСП, което е наистина прекалено).

Да, със сигурност постоталитарното управление у нас, запазило старите структури и механизми, трябва да бъде променено, но няма да стане без нови, съвсем нови играчи. И не – не всичко в България е погрешно и компрометирано, въпреки идиотските грешки, схеми и пропади. Само някой, който изключително ненавижда България може да твърди това, заливайки с помия очевидната промяна към добро и очевидно правилния й път. Отвратителното е, че това го правят не други, а български политици, до един бъркали и продължаващи да бъркат в меда и до един участвали в увеличаването на фекалиите.

Дали едни избори са законни, демократични и валидни, в последна сметка казват наблюдателите и досега са казали, че СА. Айде да не сме самите ние онези, които молят да бъдат обявени за боклучав и неспособен да се справи със самия себе си народ.


image0 (9K)