През погледа на главния редактор: Г-н президент, издънките стават опасни

Живка Кехайова

 Г-н президент, всички знаем, че някои фрази се използват само за вътрешна употреба, но това е невъзможно, когато в тях е замесен президент на чужда държава.

Визирам изказването на Румен Радев днес: „Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи г-н Борисов на президентските избори, те са ортаци в бизнеса и политиката – още повече, че г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на тяхната конференция“.
Ядната фраза е в отговор на отказа на ДПС да подкрепят Радев за втори мандат, при положение, че той получи сериозната им подкрепа за сегашния си мандат. Всъщност ДПС поискаха и оставката на Борисов, така че меко казано, не са заявили подкрепата си за него.
Пред „Клуб Z“ журналистът Веселин Желев коментира: „Да се смесва външната политика с вътрешната е не просто проява на лош вкус. Това е безотговорно, а оттам може да бъде и опасно. Това не е поведение на висотата на поста, който заема Радев. Да замесваш името на лидера на съседна държава във вътрешнополитическите интриги на своята е основание за съседната държава да поиска обяснение. При това става дума за замесване в един взривоопасен етнически контекст. 

От коментара на Радев се разбира, че от едната страна на политическото противопоставяне е той, а от другата са заедно министър-председтелят, ДПС и турският президент. Излиза, че ако Бориов и Пеевски са „ортаци“, третият „ортак“ е Реджеп Тайип Ердоган… „

Напълно съм съгласна с това мнение и го цитирам дословно, за да не се налага да пиша почти същото, но вероятно не толкова добре:).

На мен също никак, ама никак не ми харесва политиката на Ердоган и държавата, в която превърна Турция, но аз мога да си го позволя. Мога да си позволя да изразявам каквото и да е мнение. Един президент – забележете най-после, че не става дума за летец, а за някой, който изпълнява длъжността президент, не е позволено. Да размахваш юмрук като партизански командир у дома е доста грозно и неприемливо, но скандалът си е само за теб. Да размахаш словесен юмрук срещу президент на държава – съюзник в НАТО и държава, стопирала мигрантите към България, дори не е скандал, пък бил той и международен като издънката на „Три морета“, а едно много, ама много опасно предизвикателство. Наистина ми се ще да видя как Румен Радев утре ще обясни употребата на името на колегата си в негативен план на посланика на Турция у нас, или на самия Ердоган. 

А най-абсурдното е, че поне от обща политическа култура Радев би трябвало да знае, кой, как и защо създаде ДПС. Че ДПС хич не е про турска партия, което не я прави положително явление. Тъкмо защото не е, Турция финансира поне двама отцепници за създаването на свои партии на етническа основа, но не успя. И ако сега поздрави ДПС, това означава две неща – Ердоган признава, че не е имал успех с дубликатите и търси партньорство, а ДПС прави завой, защото спонсорът от създаването й вече е крайно неблагонадежден и се е светнал, че евроатлантическата ориентация на ДПС не е параван, иззад който при подходящ случай ще обслужи интересите му, а трайна по-изгодна и перспективна ориентация.

Радев със сигурност го знае, но заради желанието си да уязви политически съперник и да го представи в неблагоприятна светлина, особено сред по-елементарно мислещите сънародници, президентът изложи собствената си държава на наистина сериозна опасност.

Г-н президент, спрете издънките! Ще броим пилците чак на есен, но проблемите могат да започнат и още утре.


image0 (9K)