През погледа на главния редактор: „Гледната точка зависи от точката на седене“ – Лех Валенса

Живка Кехайова

Лех Валенса, лидер на профсъюза „Солидарност“, експрезидент на Полша – човекът под чието ръководство бе демонтиран комунизмът в Полша, а това до голяма степен развърза ръцете и на демократично настроените хора (уви, не само на тях) в останалите държави от Източна Европа. Валенса остава спорна фигура не само в Полша, а и в света, въпреки Нобеловата си награда за мир. Безспорно е обаче, че много точно е успял да се ориентира в ситуацията, да намери мярката и превърне протеста от бунт в структурна промяна на системата.

Интересно е да видим как мисли човекът, провел най-големият успешен протест в съвременния свят.

Цитирам Лех Валенса:

– Какъв трябва да бъде революционерът на бъдещето?

Той въобще не трябва да съществува.

За парламентарната демокрация:

„За мен парламенталната демокрация е мирна война на всички срещу всички“.

„Популистите и демагозите имат предимство в началото, като казват, че ще променят нещата и понякога дори хвърлят пари на хората“, каза той. – „Това работи в краткосрочен план, но в дългосрочен план води до катастрофа.“

„Ние сме длъжни да бъдем издръжливи, но само като не губим при това здравия разум„.

„Демокрацията е като урок по плуване – вижте как хората се учат да плуват! Ако тръгнат да прочетат книгите на целия свят, да си вземат съветници отвсякъде, да изслушат съветите им и после да скочат в дълбокото – всички ще се удавят, никой няма да оцелее. Ако ще плуваме, трябва да влезем във водата до глезените, до коленете, после да си помогнем с ръце –  тогава са необходими съветници. И при демокрацията е така – една измама минава, втората не минава, третата съвсем. Но постепенно се потапяме и започваме да плуваме в демокрацията. Иначе не става.

„Гледната точка зависи от точката на седене“.

„В наши дни, търсенето на думите на световния пазар пада“.


image0 (9K)