През погледа на главния редактор: Ваксината идва в България след месец. 48% от българите нямало да се ваксинират

Живка Кехайова

Днес бе съобщено, че първата от ваксините – тази на „Пфайзер“ ще е у нас в края на декември, или най-късно в първите дни на януари.

Логистиката за имунизациите била осигурена. Да се надяваме, че последното е факт, защото освен огромната работа по подготовката на списъци – кои групи на какъв етап ще бъдат имунизирани, логистиката изисква и фризери, поддържащи температура минус 70 градуса по Целзий, които поне доскоро не се намираха на много места у нас.

Още веднъж бе подчертано, че имунизаците ще бъдат безплатни и доброволни. Първи ще са хората на първа линия – медици, учители и други професии, ангажирани с борбата срещу вируса, както и възрастните хора от домовете, хората на възраст над 65 години извън домовете… Вероятно ще следват хората с хронични заболявания и т.н.

В същото време „Галъп“ публикува проучване, според което 43% от българите ще се ваксинират при първа възможност, но 48% – не възнамеряват да го направят.

Почти веднага започна тюхкането, че 43% е малко за създаването на масов имунитет, който би пазил както имунизираните, така и не имунизираните.

Струва ми се, че проблем всъщност няма. Знаем се, че на инат може да декларираме какво ли не, но инстинктът ни се задейства перфектно, когато се наложи. Помните, че колега призова палещите маски и невярващите в съществуването на COVID-19 да подпишат веднага декларации за отказ от лечение, ако се заразят, та да се разтовари здравната система. Ни един не го направи, разбира се. Към момента лично познавам трима невярващи, които се изстреляха веднагически към болницата при първите по-сериозни проблеми.

Има и друго. Преди 5 дни редица самолетни компании предупредиха, че за пътуване ще изискват от пътниците си „Паспорт за имунизация“, проверим по електронен път. Вече го направиха и няколко държави – от тези, които с крути мерки успяха да овладеят заразата и не биха допуснали някой да им я натресе отново. Вероятно след като ваксината стане факт и в достатъчно количество, ще ги последват почти всички. С други думи доброволният избор да се ваксинираш ли, или не, ще опира и до избора вкъщи ли да си седиш, или да водиш нормален живот – като се нормализира, естествено.

Така че проблем с броя ваксинирани не виждам. Важно е обаче да има пълна яснота и гаранции за безвредността на ваксините, данни един на колко души може да има проблем и какъв, коя ваксина с каква ефикасност е и на какъв принцип е създадена…

Важно е изборът да бъде информиран и добре преценен. Другото е бял кахър. Българинът в мнозинството си е здраво стъпил на земята и няма да си разтури нито бизнеса, нито удоволствието от пътуването, нито здравето, ако има начин да го избегне. Само начинът трябва да е надежден!


image0 (9K)