Първата жена, която стана президент на Южна Корея, беше отстранена от поста

Парламентът на Южна Корея гласува за отстраняването от поста на президента на страната Пак Гън-хе. Първата жена в историята на страната, която беше избрана за президент, напусна поста си поради корупция. Тя беше замесена в огромен скандал, който доведе до масови протести в Южна Корея. Милиони поискаха нейната оставка.

Сред тези, които подкрепиха импийчмънта на Пак Гън-хе, са и депутати от собствената й партия.

Официално тя продължава да се нарича президент, докато Конституционният съд се произнесе по решението за нейното отстраняване от поста. Дотогава функциите на държавен глава поема премиерът на страната.

В основата на политическата криза стои близка приятелка на Пак, която е използвала влиянието й, за да изнудва за пари местни компании и дори да се меси в държавните дела. Отказът на двете да коментират скандала поражда множество спекулации за естеството и историята на техните отношения.

Една от версиите е, че президентът е била под влиянието на бащата на своята приятелка. Той бил водач на секта. Ако Конституционният съд подкрепи решението на парламента, Пак Гън-хе ще стане първият свален от поста президент в демократичната история на Южна Корея.


image0 (9K)