Президентът Щайнмайер приветства Ердоган с военни почести в Берлин

Предстои среща на турския лидер с канцлера Ангела Меркел, а вечерта ще има държавен банкет в негова чест в двореца Белвю

[ad id=“225664″]

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер приветства с военни почести турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, с което бе даден старт на официалната част от първото държавно посещение в Германия на лидера на Анкара, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от „Фокус“.

След вписването си в книгата за гости на берлинския дворец Белвю, Щайнмайер и Ердоган проведоха предварителен разговор.

В 11:30 часа местно време (12:30 часа българско време), Ердоган ще се срещне с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, а в следобедните часове на деня – и с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер.

След това ще присъства на държавния банкет, организиран в негова чест в берлинския дворец Белвю. Мнозина политици от опозицията обаче отклониха поканата за банкета в знак на протест срещу турския президент.

На втория ден от визитата си в Германия Ердоган ще пътува до Кьолн за откриването на джамия, финансирана от Турско-ислямския съюз по религиозни дела (ДИТИБ).

[ad id=“263680″]

Високопоставеният гост пристигна в Берлин с ясната заявка за „нова страница в двустранните отношения“, но в дневния ред на преговорите с германските лидери са включени още четири теми: 1) държаните в турски затвори граждани на ФРГ; 2) правовата държава и зачитането на човешките права в Турция; 3) опитите за шпионаж в Германия от страна на Анкара и 4) икономическото състояние в Турция.


image0 (9K)