Президентът Тръмп призовава ОПЕК да не намалява производството на петрол

„Светът не иска да вижда и не се нуждае от по-високи цени на петрола!“, написа американският държавен глава в „Туитър“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да не приемат решение за съкращаване на добива на следващото си заседание, предават „Франс прес“ и „Фокус“.

Лидерът на Вашингтон подчерта, че цените на петрола в световен мащаб трябва да останат ниски. Изявлението му бе направено в навечерието на двудневната среща на ОПЕК във Виена, на която ще бъде обсъдено намаляване на производството на петрола.

„Да се надяваме, че ОПЕК ще поддържа потоците от петрол такива, каквито са, без да ги ограничава. Светът не иска да вижда и не се нуждае от по-високи цени на петрола!“, подчерта Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.

Във вторник петролните фючърси поскъпнаха с над 1%, задълбочавайки вчерашния най-солиден растеж от пет месеца насам с оглед на предстоящата важна среща на ОПЕК на която се очаква решение за намаляване на производството на важната енергийна суровина, припомнят експерти.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари 2019-а година нараснаха с 1,78% към 62,70 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари – с 1,68% към 53,85 долара за барел.

По време на търговията в понеделник петролните фючърси нараснаха с цели 4%, след като руският президент Владимир Путин и саудитският принц Мохамед бин Салман се споразумяха да продължат сътрудничеството си в рамките на „ОПЕК +“ (страните-членки на картела и техните съюзници, включително Русия) и да успеят да договорят ново ограничаване на производството на предстоящата среща на картела на 6 декември.

Подкрепа за вчерашното най-рязко поскъпване на петрола от пет месеца насам оказа и рязкото подобрение на инвеститорския риск апетит в глобален план, след като Вашингтон и Пекин се споразумяха на временно примирие по отношение на водената между тях търговска война и на 90-дневна отсрочка на всяко едно бъдещо увеличаване на двустранните митнически ставки.


image0 (9K)