Президентът Румен Радев налага частично вето на Закона за извънредното положение

Президентът Румен Радев направи изявление за медиите по повод приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

https://www.facebook.com/Novini.bg/videos/530253957901022/

Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в парламента, заяви президентът.

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, каза държавният глава.

Разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдие към безконтролно упражняване на властта, обясни държавният глава. Липсата на кадри и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, смята той. В момента сме изправени пред две кризи – зравна и икономичски социална, породена от мерките, посочи още президентът.

По думите му гражданите имат нужда не от заплахи, а от подкрепа.

Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в затруднение и безработица. Нуждите на българите са остри и неотложни, поради ниските доходи. Гладът ще надделее над страха. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, каза Радев.

Да не забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение, напомни държавният глава.

Никоя битка не е спечелена със страх, а тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава, категоричен бе президентът.

По-рано днес бизнесът поиска президентът да наложи вето на закона за извънредното положение, приет в петък. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика.

 


image0 (9K)