Президентът Румен Радев встъпва в длъжност днес

Президентът Румен Радев ще встъпи в длъжност днес на официална церемония на пл. „Св. Александър Невски“, на която ще приеме поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев, съобщава БНТ.

Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България, а по време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

През годините има различни версии за това защо топовните салюти са точно 21. Най-вероятно от традициите във флота. Със салютите корабите демонстрират добронамереност към домакините, когато влизат в чуждо пристанище. В церемонията по предаването на властта след топовните салюти новият и старият президенти поднасят венец пред паметника на Незнайния войн, който пък символизира единството на нацията. Следва тържественият марш на гвардейците.

Двамата президенти ще положат венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България.

Церемонията ще завърши с тържествен марш на почетния караул. След това президентите Плевнелиев и Радев, и техните вицепрезиденти ще отидат в храма „Св. Александър Невски“. Там патриарх Неофит ще благослови новоизбрания държавен глава и ще отслужи молебен.
След церемонията, на „Дондуков“2 ще се състоят срещи между двамата президенти и между вицепрезидентите. След разговорите новите президент и вицепрезидент ще изпратят предшествениците си на парадния вход на институцията.


image0 (9K)