Президентът Румен Радев: Армията на Царя Освободител сложи край на петвековното турско робство

Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси, заяви в словото си на тържествената заря-проверка президентът Румен Радев. Армията на Царя Освободител сложи край на петвековното турско робство, започна словото си Радев. И изтъкна, че по-рано хайдути и революционери са пролели кръвта си за Освобождението. Изтъкна и значението на делата на Виктор Юго и Джанюариъс Макгахан за нашата свобода. Призванието на нашите поколения е да усвоят демокрацията, да възстановим свободата на словото, изтъкна Радев.

Словото на Радев на площада пред Народното събрание чуха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, българският патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, председстелят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дсриткова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на ДПС Мустафа Карадайь, народни представители и представители на дипломатическия корпус и на вероизповеданията.

https://www.facebook.com/btvnews/videos/216312666412313/

Премиерът Бойко Борисов не бе на площада, тъй като в същото време провежда среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Основна тема на разговорите е мигрантската криза.

„142 години ни делят от Санстефанският мирен договор и възкресението на България. Днес отново хиляди сме тук пред паметник ана Цар Освободител, чиято армия сложи край на 5-вековното османско иго. Под руските бойни знамена ще се покрият с вечна слава българските опълченци. Ще се сражават войни от много народи от империята на Александър Втори. Хиляди ще загинат за нашето Освобождение. Много преди това безчет свободни по дух българи хайдути, въстанници, възрожденци, революционери, ще пролеят в неравни битки кръвта си за свободата“, бяха точните думи на президента Румен Радев.

„Към всички тях, към нашата освободителка Русия е нашата българска признателност. Тя не е подвластна на никаква политическа конюнктура, но е повод за достойноството ни като народ, който осъзнава цената на свободата и почита и своите, и чуждите герои, положили кости за нашата свобода. Възродената България оцеля в няколко войни, надживя национални катастрофи, изгради своя икономика, армия, наука, дари света с талантите си и доказа своята жизненост, като държава. Някои поколения имаха жестоката участ да бранят Родината с оръжие, други съзидаваха Отечеството. Призванието на нашите поколения е да отстоят демокрацията, за която мечтаехме и за която крачехме, да си възвърнат свободата на словото, да бранят без комплекси правата си на европейски граждани“, каза още Радев.

В началото на тържествената заря-проверка по случай 3 март президентът Румен Радев прие почетния караул и поздрави военнослужещите.

Командващ на тържествената проверка (заря) е бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на Военновъздушните сили, съобщи „Фокус“.

В проверката участват представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище.
Знаменният взвод със знамената светини също е част от тържественото събитие.
Гвардейският духов оркестър огласява пл. „Народно събрание“ с бойни маршове.


image0 (9K)