Президентът Радев спря закон, който дава кариерни бонуси на членовете на ВСС

Президентът Румен Радев наложи вето на закон, който позволява на Висшия съдебен съдебен съвет (ВСС) да осигури кариерно израстване на свои членове след изтичането на мандата им.

Оспореният текст е известен като „кариерните бонуси“ в Закона за съдебната власт. Той позволява на магистратите да се върнат в съдебната система на едно ниво по-високо от това, на което са работили преди да влязат във ВСС. Преценката дали това да стане е на самия съвет.

Това означава, че ако член на ВСС е правораздавал в апелативен съд, той би получил правото да работи в най-висшата инстанция – Върховният касационен съд, без да е спечелил конкурс. Когато кариерното израстване се извършва по критерии, различни от обективните, съществува риск от надделяване на съображения от политически характер, а оттам и риск за независимостта на магистратите, мотивира се президентът във вторник.

Според Румен Радев текстът противоречи на принципа за разделение на властите и на принципа за независимост на съдебната власт.

Текстът е част от Закона за съдебната власт, който беше приет на 3 септември. Той промени по-ранното положение, според което повишаването на магистратите, излизащи от ВСС, ставаше по тяхно желание, което не подлежи на оспорване. Тази първа версия на закона беше приета от парламента през февруари 2020 г. и тогава президентът не наложи вето.

Впоследствие обаче се намеси Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС), който сезира Конституционния съд, посочвайки, че новото положение създава необоснована привилегия за магистратите, членували във ВСС.

Още преди конституционните съдии да се произнесат по този казус обаче, парламентът прие на 3 септември нова промяна на Закона за съдебната власт по темата. Според нея съветът вече има право на преценка – дали да уважи молбата на свой бивш член за възстановяването му на работа на по-горно ниво в системата или не. Това стана по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид.

Сред аргументите на президента Радев да наложи вето е и обстоятелството, че поправката е приета между първо и второ четене на промените в Закона за съдебната власт:

„Внасянето на такава съществена промяна без писмени мотиви, оценка на въздействието и обществено обсъждане е в остро несъответствие с принципите за необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност и стабилност, които ръководят законодателния процес в правовата държава.“

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)