Президентът Радев свиква голяма дискусия за честността на изборите

Президентът Румен Радев призова българските граждани да упражнят правото си на глас. След като самият той гласува на днешния втори тур на местните избори държавният глава съобщи, че ще свика на съвещание органите на реда, парламентарно представените партии и Централната избирателна комисия, за да бъдат обсъдени всички изборни нарушения и „отстъплението от честността“.

Според държавния глава много хора не отиват да гласуват, защото не са сигурни, че гласът им ще бъде отчетен коректно. „Виждам нежелание за въвеждане на машинното гласуване, а то ще намали броя на недействителните бюлетини“, добави президентът.

Гласувайте, за да не допуснете купения вот да решава вместо вас, призова Румен Радев.

„Протестният вот може да се изрази и по друг начин. Огромният брой недействителни бюлетини е опасен прецедент. Трябва да има доверие в изборния процес, подчерта президентът и заяви, че ще предизвика дискусия заради нередностите в изборния процес и изхода от него.

Помолен да коментира неблагоприятното за българските граждани изказване на френския президент Еманюел Макрон, Радев изрази мнение, че става дума за вътрешнополитически пиар.

„България е член на ЕС и българските граждани са граждани на Обединена Европа, и те имат право на свободно движение“, коментира той думите на Макрон.

Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използванна за вътрешни политически цели. Подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани. Много важно е да имаме френската подкрепа за пакета „Мобилност“, каза още той.

Според Радев, Макрон е заявил амбиции за европейско лидерство, които трудно ще се реализарат с подобен тип неприемливо говорене.

По-рано стана ясно, че думата „банди“, употребена по адрес на българските нелегални мигранти и предизвикала дипломатическо напрежение между двете страни, не е изречена в интервюто на Макрон за френското издание „Вальор актюел“. В него той казва, че предпочита легални мигранти от Африка, отколкото такива, които пристигат чрез нелегалните украински и български канали.


image0 (9K)