Президентът Радев: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им!

„Вече седмица хиляди българи са по площадите с искане на оставка на правителството и главният прокурор. Протестът е общонационален. Младото поколение ни изпълва с гордост и ни върна куража.“ Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа.

Държавнят глава призова да не се допускат „интригите и задкулисието и външни сили“ да повлияят на развитието на страната ни.

„Доверието е загубено“, категоричен бе президентът. „Сегашният олигархичен властови модел е отречен от хората“, подчерта той и отправи зов за ненасилие по време на протестите.

Според Румен Радев сме участници в „исторически за страната ни момент“. Да не се разпилява енергията за промяна, е апелът на държавния глава.

„Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта“, заяви Радев. „Рестартирането на политическия процес минават през оставка на правителството и главния прокурор и честни избори“, каза още той.

„Вече седмица хиляди българи са по площадите с искане на оставка на правителството и главният прокурор. Протестът е общонационален. Младото поколение ни изпълва с гордост и ни върна куража“, изтъкна Румен Радев.

По-рано днес се разбра, както ЗАРАТА писа, че на среща при премиера Бойко Борисов са обсъдени няколко варианта за изход от политическата кризата след многохилядните протести с искания за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, всички те изключват Борисов да е министър-председател.

https://www.facebook.com/Novini.bg/videos/306139160580680/

“Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт”, заяви по-рано днес Радев на работна среща днес с посланиците на държавите-членки от Европейския съюз и Швейцария в България, която се проведе в резиденция „Бояна“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта. Необходими са промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността. „Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната“, подчерта президентът.

Румен Радев добави, че консултациите за промени в Конституцията, които стартираха по негова инициатива, продължават.

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, заявиха от своя страна дипломатическите представители. По думите им България има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство.

Президентът пред посланиците от ЕС: Нужен е нов управленски модел

 


image0 (9K)