Президентът Радев няма да се среща с министри, които да му се отчитат за дейността си

Президентът Румен Радев няма да се среща с министри от кабинета, за да се отчитат за дейността си. Това каза в интервю за Дарик главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов.

[ad id=“225664″]

По думите му на „Дондуков 2“ вече са получили две писма от министри от кабинета „Борисов 3“. Писмата са в отговор на заръката на министър-председателя към министрите да докладват за работата си на президента заради неговия призив държавата да излезе на светло.

„Президентът е обединител на нацията и не е президент на една партия. Това го е доказал с действията си. А по отношение на престрелките – явно, че управляващите не мога да приемат критика. Това, което казва президентът, е свързано с действителността, а отговорите, които получаваме, често се разминават с тази действителност. Така че престрелката повече е от отсрещната сграда, отколкото президентството.“ Така главният секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов коментира войната между институциите.

[ad id=“263680″]

„Имаме писма от двама министри за среща. Но в крайна сметка контрола над министрите трябва да бъде упражняван от Министерски съвет и от Народното събрание. Президентът няма такива функции“, посочи Стоянов и уточни, че определено такива срещи между президента и министрите няма да има.

„Ако трябва да се дава отчет къде и какво е постигнато, какви резултати или има някакъв проблем, този отчет трябва да бъде даден на парламентарния контрол“, допълни той.

[ad id=“236999″]

На въпрос кой е „Баш Майсторът“ на строителната площадка България по повод различни изказвания в последно време, главният секретар на държавния глава заяви, че това е труден въпрос.

„Определено властта би следвало да участва в строителната площадка, би трябвало да дава съответните насоки, а дали има задкулисие в управлението на строителната площадка, трябва да го каже съдебната система. Така че има и светла, има и тъмна част. Тъмната част трябва да излезе наяве. В тъмната част обикновено стоят такива подозрения, като корупционни схеми. Тоест усвояване на финансови средства не по легитимен начин. Печелени на обществени поръчки от едни и същи фирми, което не позволява да има реална конкурентност между отделните фирми“, каза още Димитър Стоянов.

[ad id=“237001″]

По думите му негативните процеси в армията продължават, но наличието на един такъв като днешния парад, има и една такава цел – да привлече повече млади хора в армията.

„През изминалата година близо още 1000 напуснаха армията, без да има попълнения. Кризата, която е за окомплектоване с личен състав, се задълбочава. Една от причините да се провежда парадът е да се покаже на младите хора, че службата в армията има и известна доза романтика“, допълни Стоянов.


image0 (9K)