Президентът Радев не подкрепи Съвета за сигурността при МС за Венецуела

„България застава до страните от ЕС и международната общност, които признават Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.“ Това се посочва в позиция на Съвета за сигурността при Министерския съвет, която беше обсъдена на извънредно заседание на структурата днес с участието на премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева, представители на службите.

От официалното съобщение става ясно, че документът е бил подкрепен всички членове на съвета с изключение на представителите на президента Румен Радев. Той вчера призова България да не взема страна в конфликта в разтърсваната от икономическа криза южноамериканска страна, съобщава бТВ.

Повечето западни страни обърнаха гръб на президента Николас Мадуро, срещу когото от месеци има масови протести и който не изключи избухването на гражданска война. Зад социалиста остават неговите геополитически съюзници Русия и Китай, както и някои популистки и леви партии в Европа.

„Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници“, се казва още в позицията на Съвета за сигурността.


image0 (9K)