Президентът Радев: Кое от това, което казах за 10 ноември, не е истина?

„Кое от това, което казах, не е истина. Нека отговорят на този въпрос“, каза Румен Радев, помолен от медиите да коментира реакцията на Цветан Цветанов на обръщението му към народа по повод 29 годишнината от 10 ноември.

В него държавният глава предупреди, че демокрацията в България е застрашена. Последва острата реакция на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: „Президентът за пореден път доказа, че той е разединител, а не е обединител на нацията, както му е вменено като функция от българската Конституция. Президентът Румен Радев не може да излезе от сянката на БСП“.

На въпрос за идеята за обща европейска армия, президентът Радев каза, че това зависи от много фактори. Ако в света продължава да има непредсказуемост, ако продължава да има конфронтация, мисля, че неизбежно ще стигнем и до създаване на пълноценни европейски сили за отбрана, е мнението на държавния глава.

„Тепърва ще продължава дебатът по тази тема, мога да кажа, че това е въпрос, който не се решава изведнъж. Когато въпросът се постави остро на срещата на НАТО в Брюксел тази година, аз заявих ясна позиция. От една страна „да“ – европейските държави трябва да отделят повече средства за сигурност. Но от друга страна НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от общи цели, от общи ценности. Така че сигурността не се измерва просто в пари“, посочи президентът.

Румен Радев е в Париж за честванията послучай 100-годишнината от края на Първата световна война.

„Тържествата в Париж са повод преди всичко да осмислим горчивите уроци от цялото изминало столетие и да потвърдим своята привързаност към диалога, към взаимното уважение, добросъседството и към отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията”, каза президентът Румен Радев пред журналисти в Париж, където пристигна за участие в Парижкия форум за мир и отбелязването на 100 години от края на Първата световна война.

Той беше попитан за годишнината и кои са изводите и поуките, които трябва да си припомним днес.

„В Париж се събираме държавни и правителствени ръководители, за да почетем края на една огромна трагедия, отнела милиони животи. Нека не забравяме – и над 100 000 български“, напомни президентът Радев.

„Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. Войната за мен е рожба на сблъсъка на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси. За съжаление 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света“, коментира Румен Радев.

По думите му човечеството помни как политическият елит не отчете уроците от Първата световна война и подписа договори, отворили широко вратата към Втората световна война.


image0 (9K)