Президентът Радев: Във Варна чухме как българският премиер излага позицията на Турция

„Правителството не се е консултирало с мен за отзоваването на посланика ни в Москва“, заяви президентът

[ad id=“225664″]

„От срещата във Варна чухме как турският президент отстоява позициите на Турция, от българския премиер чухме как излага позицията на Турция“. Това заяви президентът Румен Радев, предаде на БГНЕС.

„За съжаление от европейските лидери не чухме солидарност за намесата на Турция в българските избори. Това не е моето разбиране за солидарност“, каза още държавният глава.

Държавният глава коментира резултатите от лидерската среща във Варна, на която присъстваха председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Ердоган и техният български домакин – премиерът Бойко Борисов.

[ad id=“236993″]

„Тогава премиерът Борисов заяви, че е поставил всички въпроси, които вълнуват българското общество, пред президента Ердоган – проблемът с обезщетението на тракийските бежанци и за намесата на Анкара в българските избори. Борисов заяви, че от турска страна също са били поставени много въпроси, свързани с т.нар. Възродителен процес, пенсиите на изселниците, имотите на вакъфите и други“, изтъкна Радев.

[ad id=“236999″]

Президентът Румен Радев определи българската позиция по случая Скрипал като „балансирана“. „Решението за отзоваването на нашия посланик е в правомощията на правителството. То трябва да мотивира своите действия“, каза държавният глава. „Тази стъпка не е съгласувана с мен“, добави той.

[ad id=“237001″]

Според него европейската солидарност не трябва да бъде сляпа.

„Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. За такъв сериозен случай са необходими сериозни доказателства. Солидарността не трябва да бъде и едностранна. Точно преди една година на Европейски съвет пред Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Тереза Мей и всички останали европейски лидери много ясно поисках солидарност за намесата на Турция в нашия изборен процес. Такава солидарност и до ден-днешен очаквам. За съжаление не я чух на пресконференцията във Варна“, подчерта Румен Радев.


image0 (9K)