Президентът Радев: Българската демокрация бързо губи позиции, свободата на словото загива

„Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност, предаде Канал 3.

Държавният глава посочи, че целта на управлението е повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот. „Но каквито и съвременни модели да прилагаме обаче, тази цел е обречена, ако не извършим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Оттам идват и чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа“, посочи президентът.

По думите ме у крайно време „да се разграничат корумпирани от ограбени, механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина“.

Държавният глава обяви, че формира Съвет за стратегическо развитие на България. „Формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. Който иска да управлява, трябва да предложи високообразовани и почтени хора. Заради това формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. Той ще трябва да предложи алтернативи на институционалния блокаж и на икономическия и идеен застой на страната. Съставът на Съвета ще бъде обявен с указ в идните дни“, обясни Радев.

„За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието – безкомпромисно преследване на поробителите. Апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта – да проверяват потенциални зависимости между политици и собственици на фирми, които печелят обществени поръчки“, заяви Радев и изтъкна, че aко това не стане, разпадът ще продължи.

„Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, македонизират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция“, заяви Радев.

„Докато порочната комисия за изтребители в НС от 2017 блокира модернизацията за дълъг период, то последните решения на управляващите окончателно я опорочиха“, посочи още Румен Радев.

Той изрази съжаление, че се е оказал лош пророк във връзка с буксуващата модернизация на българската армия, която не се е осъществила и през изминалата година.

„Бутафорният конкурс за изтребителя извади на международната сцена порочния стълб на управление на България“, заяви Радев.

„Настоях да не се повтори пропускът през 2017 г. и навреме да се подготвят договорите за проекти за модернизация. Докато порочната комисия за изтребителя от Народното събрание блокира модернизацията за дълъг период, то последните решения на управляващите окончателно я опорочиха. Бяха приети недостатъчни стъпки за повишаване на личната мотивация. Ефект може да има след година-две и дотогава рискът от авиационни произшествия ще продължава да расте“, прогнозира Радев.

Той посочи, че трите проекта за видовете въоръжени сили не могат да решат дълбоките проблеми на Българската армия, които изискват всеобхватен подход.

„Наложих вето на 7 закона. Но ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за истинско законодателство. С всяко едно от наложените вета отстоявах конституционно признати ценности, които са в името на българското общество. Парламентът се съобрази само с едно от тях и то спести огромни средства на българските данъкоплатци. Пет пъти сезирах Конституционния съд, като в единия случай Народното събрание само отмени тихомълком сезираните от мен разпоредби“, отчете Радев.

Той посочи, че единението изисква надмогване на партийния егоизъм и личните амбиции в името на национални цели.

„България се намира в критичен момент от своето развитие. Преди година заявих, че обществото трябва да отстои демократичните си права и да се пребори за налагането на върховенството на закона. За съжаление, българската демокрация ускорено губи позиции, а свободата на словото се губи. Последните критици в ефира се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента е на изключително ниско ниво. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателството безцеремонно замества обществения интерес“, анализира президентът.

„Липсва отчетност и отговорност в управленските решения и това се увеличи като обхват. След като обществото не реагира на 500 млн. лв. за язовири без обсъждане и обществени поръчки, защо да не се дадат по същия начин 1,3 млрд. за магистрали“, заяви Румен Радев.

„Последната година беше похарчен изкуствено формиран излишък без критерии и прозрачност. След като стана практика НС да прегласува своите решения по разпореждане на Министерски съвет, защо да не се прегласува и финансовата рамка и да платим много повече за изтребителя? След като може еднолично да се изхвърлят фирми от обществени поръчки, защо така еднолично да не може да се избере и изтребителя?“ – запита държавният глава.

„Ние изхвърляме европейските участници от проекта за нов боен самолет и правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически“, заяви Радев и посочи, че това засилва усещането за корупция, лични интереси и зависимости.

„Свикнахме скандалите у нас да се вихрят възходящо с годините, но бутафорният конкурс с изтребителя извади порочния стълб на управление на международната сцена. Злепостави ни като неблагонадежден партньор. После се чудим защо не ни пускат в Шенген и еврозоната – въпрос на доверие“, каза още Радев.

„Това е година на илюзорна стабилност, президентската институция беше последната бариера пред безотговорните действия“, категоричен бе президентът.

Румен Радев започна отчета си с външната политика и сигурността, в която той има водещи прерогативи. „През 2018 продължих активно да отстоявам българските позиции по европейския и световен дневен ред. 12 държавни глави посетиха страната по моя покана“, каза държавният глава.

Той подчерта, че е задълбочил диалога с лидерите на всички балкански страни.

„При посещението ми в Сърбия посетихме с Вучич българското малцинство. Решихме проблема с женските български фамилии и медиите на български език“, посочи той и допълни: „Проведох три срещи с президента на Македония, договорих участието на македонска рота на парада на 6 май.“

„При посещението си в България словенският президент откри директна самолетна линия. Инициирах меморандум за разбирателство, който все още не е подписан от премиерите на балканските страни“, каза още президентът Радев и подчерта значението на Дунавската стратегия, която е обсъдил с президентите на Румъния и Австрия. „Убеден съм, че Дунавската стратегия може да съживи Северна България и трябва да бъде използвана“, подчерта той.

„На срещата на върха на НАТО поставих приоритетите на България свързани с колективната сигурност и процеса на модернизация на българската армия. На конференцията в Катовице защитих работните места в българския въгледобив. С посещението си в Москва възстанових политическия диалог на най-високо равнище, който беше прекъснат“, изброи още президентът Радев.


image0 (9K)