Президентът Радев: Българите в Украйна са „жив мост“ между нашите две страни

България ще продължи да бъде застъпник за реализирането на европейската перспектива на Украйна, заяви президентът Румен Радев на среща с посланика на Украйна у нас, Микола Балтажи.

На срещата президентът изрази очакването си активните двустранни отношения да допринесат и за увеличаването на икономическия обмен и за задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката.

Президентът Радев изрази категоричното си мнение, че кризата в Източна Украйна може да бъде решена единствено с политически средства и призова за пълното спазване на Минските споразумения и от двете страни. Радев призова също така провеждащата се в Украйна административно-териториалната реформа в Одеска област да отчита историческия характер и да съхрани статута на Болградския район, като той бъде запазен в сегашните си административно-териториални граници.

„Българите в Украйна са „жив мост“ между нашите две страни“, заяви държавният глава.

„Очаквам подготвяните нови закони за образованието и държавния език да не ощетят по никакъв начин обучението по български език на нашето малцинство“, подчерта още Румен Радев.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)