Президентът Радев: Без Деня на победата не можем да говорим за Ден на Европа

Без Деня на победата не можем да говорим за Деня на Европа, каза пред журналисти Румен Радев. „Безспорен е фактът, че Втората световна война и този ден сложи край на нацизма и Холокоста в Европа. Денят на победата и Денят на Европа са две знаменателни дати за Европа. Тук сме да отдадем почит на нашите малко останали, но достойни ветерани. Да не забравяме стотиците хиляди българи, взели участие в най-кръвопролитната война, над 12 000 загинали българи, за да има днес обединена, мирна и просперираща Европа. Поклон пред тяхната памет“, допълни той. Президентът и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха цветя пред паметника на Незнайния войн по повод 75 години от края на Втората световна война.

„Има вероятност да преминем към политическа криза. Тази криза има много компоненти. Основните са здравни, социални и икономически. Съществува и вероятността да преминат и към политическа криза“, заяви държавният глава.

Румен Радев се върна на съвместното изявление на американския и руския президент Доналд Тръмп и Владимир Путин, че в името на разбирателство и доверието трябва да търсим общите си цели.

По думите на държавния глава в тези трудни дни трябва да търсим не чертаенето на нови разделителни линии, а общия ни интерес в Европа и България.

„Тази криза има много компоненти. Основните са здравни, социални и икономически. Съществува и вероятността да преминат и към политическа криза“, продължи Радев.

Според президента важно е да намерим какво ни обединява така, че да излезем от ситуацията по-силни и отговорни.

Радев поздрави самоотвержените медици, социални и транспортни работници, полицаите и учителите, които са направили така, че в страната да преминем до успешен край на изпитанието, което ни донесе коронавирусът.

„Най-вече поздравявам всички наши сънародници, които не се подадоха на паниката и пропагандата и проявиха не страх, а отговорност“, добави държавният глава.

На въпрос не е ли време да се заровят томахавкте, държавният глава попита кои и поясни, че те са много.
„Трябва да търсим не чертаенето на нови разделителни линии, а общите ни интереси“, заяви той. „В криза, в каквато сме в момента, а тя е многопластова, най – важното е да търсим това, което ни обединява, за да излезем по – силни“, каза още държавният глава Румен Радев.

Той не пожела да коментира приетите на първо четене в Закона за здравето, тъй като все още не е пристигнал в президентската институция.

„Знаете, че начинът, по който се правят законите в България, са с все по-растящи пороци. Моят призив е, когато се пишат такива важни закони, да се отчита, че има и Конституция и други закони, както и правилник на Българския парламент, който трябва да се спазва“, посочи Румен Радев.

Държавният глава подкрепи и исканията на БСП да бъде създадена временна анкетна комисия, която да следи за прозрачното харчене на публичните средства за COVID-19.

По думите на Радев в ситуация като тази доверието към управляващите е изключително важно, а то се гради с отчетност и отговорност.

По-рано днес президентът Радев публукува следния коментар за 9 май на страницата си във Фейсбук:

Днес отбелязваме две епохални за Европа събития: Деня на победата в най-унищожителната война в човешката история и Деня на Европа, олицетворяващ новото начало на мира и съзиданието.

Съдбите на милиони хора, въвлечени в ужаса на Втората световна война, бяха прекършени. Нека почетем жертвите и скръбта на семействата им. Сред тях има и хиляди наши сънародници. Уважението е най-малкото, което дължим на българските ветерани от войната.

Победата над нацизма ознаменува края на Втората световна война в Европа и направи възможен пътя към обединение и просперитет, който Старият континент избра. Пепелищата на войната не оставиха този път място за съмнение, че само трайният мир носи развитие и прогрес за европейските народи.

Днес Европа и светът отново са изправени пред предизвикателства. Необходими са общи усилия за промяна на Европейския съюз, който се очаква да бъде по-близък до проблемите на хората, по-солидарен в случаи на криза и да отстоява достиженията на Обединена Европа на глобалната политическа карта. Отбелязвайки тези две знаменателни дати, нека не забравяме и че мирът и стабилността не са даденост, нито върховенството на закона и демократичните свободи. А отговорността за тяхното отстояване е ежедневен ангажимент не само на политиците, а и на европейските граждани.


image0 (9K)