Президентът поиска оставка на правителството и главния прокурор

След вчерашното насилие по време на протестите, президентът Румен Радев днес поиска незабавно оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1191892491185692/

Държавният глава отправи искането по време на извънредно обръщение към нацията от „Дондуков“ 2.

„Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак, са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус Антимафия. Той обединява милиони почтени граждани и е по-силен от парите, медиите и административният ресурс на властта“, обобщи президентът ситуацията.

Радев определи решението на управляващите да организират свой партиен митинг в непосредствена близост до недоволните от властта граждани като „целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир“.

Сбълъсъците между протестиращите и органите на реда президентът коментира така: „Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България. Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите … Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се подтиска със страх и сила.“

По думите му мафиотизацията на управлението е накарала „свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани през последните години“.

Той за първи път направи опит да въвлече и европейските ни партньори във вътрешната криза. „Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България. България на закона, принципите и правилата“, заяви Радев.

От органите на реда президентът поиска да спазват закона, а протестиращите – да избягват насилието и да не се подават на провокации.


image0 (9K)