Президентът: Някой тегли каруцата към автокрация. Аз съм убеден застъпник на демокрацията

„Българското председателство се превърна в операция по политическа реклама – хората получават снимки от Моста на влюбените вместо решения за социална Европа“, заявява в интервю за БТА президентът Румен Радев.

[ad id=“225664″]

„Основната цел на посещението ми в Руската федерация беше да възстановя доверието след десет години липса на диалог на най-високо равнище, три загробени стратегически проекта и силната обремененост от разрушителни политически декларации. Работа на правителството е да се ангажира с конкретните договори.“ Това заявява в интервю за Българската телеграфна агенция президентът Румен Радев.

В отговор на въпрос за посещението си в Русия държавният глава определя визитата като „важна крачка за възстановяване на доверието и за изграждане на отношения на основата на равноправие и взаимно уважение“ и посочва, че в Москва има воля за това. Президентът изразява надежда правителството да оползотвори изграденото доверие и категорично заявява, че няма да възприема подхода на представители от управляващото мнозинството, които се опитват да омаловажат визитата му.

„Няма да постъпя като тях. Напротив, бих се радвал правителствената делегация, водена от премиера Борисов, да конкретизира сътрудничеството, защото това е в интерес и на двете държави, в интерес и на Европа“, казва Румен Радев.

[ad id=“263680″]

На въпрос дали посещението в Русия отдалечава страната ни от евроатлантическите ни партньори Румен Радев посочва, че подобно твърдение е „все едно да си зададем въпроса „Северен поток 2“ отдалечава ли Германия от Европейския съюз и НАТО. Не, разбира се“.

Президентът заявява, че е „крайно време да преодолеем тази идеологизация и дори истеризация в отношението си към Русия и да престанем да губим, докато другите държат и се настаняват на пазарите ни, които ние отстъпихме сами“.

Президентът отхвърля твърденията за пренебрежително отношение по време на визитата в Русия и посочва, че подобен въпрос трябва да се насочи към правителството, което „неофициално търси контакти с Москва, а официално я обяви за заплаха“. Румен Радев припомня, че срещата му с Владимир Путин е продължила три часа в присъствието на най-влиятелните руски министри.

[ad id=“236993″]

„Щеше да бъде може би пренебрежителна, ако след формалните срещи президентът Путин беше казал “Довиждане“ и се беше обърнал. Напротив – той ме покани за среща на четири очи, без преводачи, без асистенти, която продължи около 40 минути“, допълва Радев.

Помолен да даде оценка за българското председателство на Съвета на ЕС, Румен Радев заявява, че „има разминаване между фанфарния тон и реалните резултати, които преминаха изцяло в сферата на обещанията“.

Президентът дава пример със страните от Западните Балкани, които не получиха конкретна перспектива за членство в ЕС. „За сметка на това ние занимаваме хората с фотосесия от посрещания, изпращания, колко европейски лидери ще седнат на една маса и как точно ще се ръкуват“, посочва президентът.

[ad id=“236999″]

Румен Радев изразява опасения, че прекалената употреба на европейското председателство за политически PR погасява европейската симпатия на българите.

„Виждате, че хората говорят в крайна сметка повече за проблемите покрай трафика и за менюто на официалната вечеря“, посочва Румен Радев.

Той заявява, че ако със същата страст, с която българското правителство се „хвърли“ да работи за просперитета на Западните Балкани, работи и за собствения си народ, тогава страната ни очаква по-добро бъдеще. „Стига, разбира се, ефективността да бъде на доста по-високо ниво от тази, демонстрирана за Западните Балкани“, допълва държавният глава.

[ad id=“237001″]

В отговор на въпрос за събитията от програмата на българското председателство президентът изразява мнение, че част от стратегията на правителството е да не бъде канен държавният глава. „Но на откриването на европейското председателство на 11 януари аз ясно формулирах своите виждания за една социална, достъпна за своите граждани Европа. Вместо това, гражданите получават снимки от Моста на влюбените. Точно тази стратегия всъщност превърна европейското председателство в операция по политическа реклама“, казва Румен Радев.

[ad id=“238430″]

Попитан за изказвания на министър-председателя Бойко Борисов, президентът отговаря: „Що се отнася до каруцата, считам, че някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм убеден застъпник на демокрацията“ и дава пример с обсебването на всички институции и медии.


image0 (9K)