Президентът: НСО не бива да охранява Пеевски и Доган

„Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперищата европейска държава, когато се преборим с беззаконието и укрепим върховенството на правото. За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права това ерозира и без това разклатеното доверие.“ Това заяви президентът Радев в нарочно измявление пред медиите.

„Днес имах разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събие охранители са служители на НСО“, посочи държаният глава.

По думите му, в ход е служебна проверка, относно правомерността на техните действия.

„Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на Бойко Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав – председателя на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО. ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха“, обясни държавният глава.

Настоях още утре да се свика отново тричленната комисия и отново да се разгледа необходимостта от охрана на НСО на въпросните лица, посочи той.

Президентът очаква комисията да изпълнява функциите си по контрол.

Обектите в парк „Росенец“ трябва да се проверят от правителството, прокуратурата, местната власт и при отклонения от законите да се набележат мерки, посочи държавният глава.

 


image0 (9K)