Президентът: На Шипка, този чутовен връх, се прекланяме пред героите на българската свобода!

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди български мъже завещаха на нас, потомците и който ние не бива да пилеем“, подчерта президентът

[ad id=“225664″]

„Събрали сме се днес на този див, чутовен връх, да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди български мъже завещаха на нас, потомците.“ Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествата на връх Шипка, посветени на 140 години от Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от османско иго.

[ad id=“236993″]

„Тук лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български, кои са руски. Но от тези кости е съградено скелето на българската свобода, на руската и българската бойна слава. Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем“, подчерта президентът.

„Скъпи сънародници, през годините в августовските жеги и мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше, защото вие знаехте, че с вашето присъствие и почит скрепявате историческата истина. Защото вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната”, посочи каза държавният глава в емоционалното си слово.

[ad id=“236999″]

Той благодари на всички българи, след което отправи благодарности към Патриарх Неофит и Руския Патриарх Кирил.

„Вечна памет на героите! Вечна памет на воините на Царя Освободител! Да живее България!“, завърши словото си президентът Румен Радев.

Преди това президентът и върховен главнокомандващ прие строя на церемониалната армейска част, която участва в тържествената церемония по повод честванията на българската свобода.

[ad id=“237001″]

На официалната трибуна до държавния глава бяха и патриарсите на България Неофит и на цяла Русия Кирил.

Патриарсите Кирил и Неофит отслужиха заупокойна молитва в памет на падналите за свободата на България с участието на московски синодален хор.

[ad id=“238430″]

„Днес ние произнесохме молитви за заупокой на руските воини и българските опълченски, загинали на Шипка. Защитниците на Шипка показаха безпримерна храброст и със собствената си кръв освободиха българския народ от вековния гнет. Техните образи не изчезват от народната памет“, подчерта патриарх Московски и на цяла Русия Кирил.

 


image0 (9K)