Президентът на САЩ Тръмп: Иран си играе с огъня

„Иран си играе с огъня“. Това написа в социалната мрежа Twitter президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той предупреди, че няма да бъде толкова добър към Ислямската република като предшественика си.

„Те не оценяват колко мил беше с тях президентът Обама. С мен няма да е така“, предупреди Тръмп. Той смята да наложи санкции на няколко ирански компании и организации, обявиха близки до президентската администрация във Вашингтон. Така ще бъде засилен натискът върху управляващите в Техеран, докато бъде подготвена по-обща стратегия за противодействие на Иран.

Изпитанието на балистична ракета, което Иран извърши в неделя, е ускорило решението на Тръмп за санкциите.

„Иран не се трогва от заплахи, тъй като за сигурността си разчита на своя народ. Ние никога няма да започнем война, но можем да разчитаме единствено на собствени средства за защита“. Това написа отново в Twitter иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф.

Властите в Иран отказаха да издадат визи на американския отбор по борба, който трябваше да участва в Световната купа по борба в Техеран на 16 и 17 февруари. Решението е в отговор на указа на Тръмп, с който временно беше забранен достъпът на ирански граждани до територията на САЩ. Същото ограничение важи и за гражданите на още шест мюсюлмански страни – Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.


image0 (9K)