Президентът на САЩ „отряза“ мераците на Турция

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че неговата страна няма да продаде на Турция изтребители Ф-35, защото южната ни съседка е придобила руски зенитно-ракетни системи С-400. В началото на този месец турският президент Реджеп Ердоган окачестви като „грабеж“ евентуален отказ на САЩ да доставят на южната ни съседка модерните изтребители. Той твърди, че Турция е вече е платила за тях 1,4 милиарда долара, но е получила само 4 самолета: Турският президент Ердоган отново нападна САЩ, обвини ги в “грабеж”

Доналд Тръмп за пореден път обвини администрацията на своя предшественик Барак Обама за сегашната напрегната ситуация. Той обяви, че турците са искали да закупят от Вашингтон ракетни системи „Пейтриът“, но предишната администрация не е позволила това. Поради тази причина в Анкара са се обърнали към Москва.

Ситуацията с Турция е много сложна и тежка. Турция е много добра с нас, но сега й казваме, че няма да й продадем изтребители Ф-35 заради руските ракети. Работим по въпроса. Ще видим какво ще стане, но това е наистина несправедливо„, обяви Тръмп. Той твърди, че поддържа изключително добри отношения с Ердоган.

В петък в Турция започнаха първите доставки на компоненти за руските зенитно-ракетни комплекси С-400. Поради това САЩ обявиха, че ще наложат санкции на Турция.

 

 


image0 (9K)