Президентът на САЩ Доналд Тръмп остро нападна Германия

Германия обогатява Русия чрез газовите сделки, а ние плащаме вноски в НАТО в пъти по-високи, за да защитаваме Европа именно от нея„. Това каза американският президент Доналд Тръмп на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата разговаряха на закуска в посолството на САЩ в Брюксел, преди началото на срещата на лидерите на страните от НАТО.[ad id=“225664“]

Тъжно е, когато Германия се забърква в сделки си с газ и петрол с Русия. Предполага се, че ние ви пазим от Русия, а Германия й плаща милиарди всяка година. Ние защитаваме Германия и всички тези страни, а много от тях строят газопроводи с Русия и също наливат милиарди в нейния бюджет. Още повече, че бившият германски канцлер е в ръководството на газопреносна компания. 70 на сто от Германия се контролира от руските доставки на газ. И ми казвате, че това е в реда на нещата?! Аз пък мисля, че не. Смятам това за нещо много лошо за НАТО и по този въпрос трябва да се разговаря с Германия. Още повече, че Германия внася в НАТО  малко над 1 процент от своя БВП, докато САЩ – 4.2 на сто и то при доста по-висок брутен вътрешен продукт. Това също не е правилно. Германия е богата страна и може да си увеличи вноската още утре без проблем. Трябва да направим нещо, защото така не може повече да продължава„, каза Доналд Тръмп.

[ad id=“263680″]

НАТО е съюз на 29 страни членки, в които има разногласия и едно от тях са газовите проекти на Германия с Русия. Важно е обаче, че въпреки тези различия сме могли да се обединим, за да се защитим. Обединени сме по-силни. Това научихме от две дойни, както и от Студената война„, отговори Столтенберг.

Тръмп го прекъсна с репликата: „Как може да сте заедно, когато една страна получава енергията именно от тази, от която ви защитаваме?! Вие просто правите Русия по-богата!“.


image0 (9K)