Лидерът на Китай: Готови сме за „кървава битка“

Китайският лидер Си Цзинпин предупреди да не се правят опити за разцепване на Китай. Той каза, че страната му е готова за „кървава битка“, с която да заеме полагащото й се място в света, предаде АФП, цитирана от БНР.

Си произнесе емоционална реч в края на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители. Той каза, че превръщането на Китай във велика сила няма да става за сметка на други държави.

Китай никога няма да се стреми към хегемония или експанзия… Само свикналите да заплашват другите виждат заплаха във всеки„, каза китайският президент. Речта му беше предавана пряко по държавната телевизия в Китай.

„Всякакви действия и хитрини за разцепване на Китай са обречени на провал и ще бъдат осъдени от народа и наказани от историята„, каза президентът. Той предупреди: „Няма да бъде позволено и е абсолютно невъзможно да се отцепи и сантиметър от територията на страната„.

Китайският народ е несломим и упорит. Имаме дух да водим кървава битка срещу нашите врагове до горчивия им край„, каза Си Цзинпин. „Имаме големия капацитет да заемем полагащото ни се място в света„, добави той.

Преди дни близо 3-те хиляди „китайски депутати“ единодушно преизбраха Си за втори 5-годишен мандат. По-важното е, че преди седмица беше променена китайската конституция. С промяната беше премахнато ограничението за два президентски мандата. Така Си Цзинпин би могъл да управлява Китай до края на живота си.


image0 (9K)