Президентът: Левски не обича склонени глави. Да изправим глави днес!

„На 19 февруари сме свикнали да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред подвига на Васил Левски. Но Васил Левски не обича склонени глави – затова не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук днес“. Това заяви президентът Румен Радев в началото на словото си по време на възпоменателната церемония по повод 147-та годишнина от обесването на Васил Левски – Апостолът на българската свобода.

„Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни, твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството не могат да се вземат назаем, всяко поколение води битка за тях – нашата битка е сега. Нека днес изправим глави и не забравяме, че всичко зависи от нашите дружни усилия. Че времето нас обръща, но и ние него. Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им. Да живее чистата и свята република! Да живее България!“, заяви президентът Румен Радев.

Президентът Румен Радев поведе шествието в памет на Левски. Сред множеството са и депутати на БСП, начело с лидера на партията Корнелия Нинова. Колоната тръгна от сградата на президентството на „Дондуков“ 2. Едновременно с това се служи и панихидата в памет на Апостола в църквата „Св. София“. Водеше я патриарх Неофит. Там бе и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която бе многократно освирквана.

По-рано днес, в сутрешните часове премиерът Борисов и няколко министри занесоха цветя на паметника на Апостола.

На официалното поклонение пред Васил Левски ги нямаше.

 


image0 (9K)