Президентът и диктаторът ще работят за Северна Корея без ядрени оръжия, но не е ясно как

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският диктатор Ким Чен-ун обещаха да работят за Корейски полуостров без ядрени оръжия. В същото време Вашингтон пое ангажимента да предостави гаранции за сигурност на Пхенян, съобщи агенция „Ройтерс“. Това са основните резултати от срещата между Тръмп и Ким, която беше определена като историческа.

[ad id=“225664″]

След края на срещата беше пуснато съвместно изявление, което обаче не даде много подробности как точно ще се случат тези обещания.

Президентът Тръмп пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на КНДР и председателят Ким Чен-ун потвърди своя твърд и непоколебим ангажимент към пълна денуклеаризация на Корейския полуостров„, гласи текстът на документа.

Тръмп каза, че процедурата по премахване на ядрените оръжия от полуострова може да започне „много, много бързо„. Американският държавен секретар Майк Помпейо и севернокорейски представители ще проведат възможно най-скоро по-нататъшни преговори.

Документът не споменава нищо за международните санкции, които бяха наложени на Северна Корея заради програмата й за ядрени оръжия. Никъде не се говори и за сключване на мирен договор. САЩ и Северна Корея воюват в Корейската война (1950-1953 г.) и технически все още са във война, защото конфликтът е прекратен само с обикновено примирие.

[ad id=“263680″]

Двете страни са постигнали споразумение за връщане на тленните останки на военнопленници, включително и за незабавно репатриране на вече идентифицираните.

[ad id=“236993″]

След срещата Доналд Тръмп разговаря и с журналисти, като отговори на въпросите им, но отговорите също не дадоха повече яснота. Той каза, че двамата с Ким са готови да напишат нова глава в отношенията между САЩ и Северна Корея. По думите му Ким е казал, че много скоро ще бъде унищожен севернокорейски полигон за ракетни изпитания.

Двамата обсъдили „накратко“ и темата човешки права.

[ad id=“218548″]

Тръмп добави, че севернокорейският председател е поел „непоколебим ангажимент“ за пълно премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров, но санкциите срещу Пхенян ще останат в сила. САЩ обаче щели да сложат край на съвместните военни учения с Южна Корея, смятани от северната й съседка за провокация.

Помолен да обясни последното, Тръмп посочи, че военните учения са много скъпи.

Провеждахме военни учения в продължение на дълъг период от време, работейки с Южна Корея. Наричаме ги военни игри. Те са невероятно скъпи. Южна Корея допринася за тях, но не на 100%. Трябва да говорим с много държави за това да ни третират честно. Военните игри са много скъпи, ние плащаме за много от тях„, каза Тръмп.

Той допълни, че тези военни учения са „много провокативна ситуация“ за Северна Корея. „Преговаряме за много сложно споразумение… Мисля, че е неуместно да имаме военни игри„, допълни Тръмп.

offnews.bg


image0 (9K)