Президентът: Институциите да не насаждат паника! Хората са достатъчно изплашени

„Искам да призова всички отговорни институции да не се насаждат страх и паника. Мисля, че хората са достатъчно изплашени“. Това заяви президентът Румен Радев на срещата в президентството за изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България. Държавният глава заяви, че в страната се вихри спекула с лични предпазни средства и дезинфектанти. „Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели. Не го правете! Не е достойно!“, заяви Радев. Той призова гражданите да подават сигнали и да публикуват в социалните мрежи, съобщи БНТ.

В срещата участват премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/202954610991987/

Изпълнителната власт действа във фосмажорни обстоятелства, заяви президентът Румен Радев. Той призова да се отнасяме с разбиране към усилията, които се полагат. България засега задържа кривата на разпространение доста ниско, така че здравната ни система да поеме извънредните случаи.

Важни са мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата, да бъдат ефективни, добре планирани и добре осигурени.

Президентът е благодарен на българите, че са се вслушали в препоръките на Националния оперативен щаб, на правителството и има рязка промяна в съзнанието на хората, спазва се социална изолация и социална дистанция.

Румен Радев изтъкна важността на надлежното осигуряване, информация, алгоритми и инструкции за работа.

Според него е прекрасно, че индустрията ни е запазила своя потенциал и сега го разгръща и в перспектива даже ще можем да изнасяме предпазни средства. Президентът обясни, че липса на предпазни средства има. Той попита можем ли да се каже на българите кога се очаква да бъдат задоволени тези техни нужди.

Лекари споделят, че нямат ясни инструкции и се притесняват. Радев попита дали има ясно разписани инструкции какво трябва да се прави. Според президента, преди да се наказват лекари, които отказват да изпълняват задълженията си, трябва да им бъдат осигурени предпазни средства, инструкции и алгоритми, за да не се демотивират.

„Паралелно със здравната криза се развива и икономическа и социална криза, и ако не действаме сега може да се превърне в хуманитарна криза за много българи“, предупреди президентът.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че през последните дни тече процес за препрограмиране на съществуващите оперативни програми и финансови инструменти в България. По думите му, въпреки че програмният период е към края си, има малък неизползван ресурс.

„Всички извънредни мероприятия, включително възможността за лекари и медицински персонал да получават по 1000 лв. допълнително, тези, които са на бойната линия в райони на заразата, това се осигурява от Оперативната програма за развитие на човешките ресурси“, заяви Томислав Дончев.

По думите му се прави опит всички доставки на маски и болнично оборудване да бъдат за сметка на Европейския фонд за регионално развитие.

„Приоритет ще ни бъдат по-възрастните хора. Обсъждаме варианти за строга домашна карантина, която веднага вади вероятността от разширяване с пъти на обхвата на капацитета на службите за домашен патронаж“, заяви вицепремиерът.

Дончев каза още, че приоритет е компаниите да не освобождават хора, които ще се наложи да наемат отново.

Очаквайте още информация

 


image0 (9K)