Президентът Ердоган отказа да се срещне с Помпео и Пенс, които са в Анкара

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма намерение да се среща с Държавния секретар Майк Помпео и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс по време на тяхната визита в Анкара. Той не желае да обсъжда с тях операцията в Северна Сирия, предават AFP и БТА.

„Стоя здраво на позицията си и няма да се срещна с тях“, заяви турският президент пред британски медии, като имаше предвид Пенс и Помпео.

Ердоган настоя, че те ще трябва да се срещнат с турските министри и добави, че ще разговаря с Вашингтон едва след като в Анкара пристигне президентът на САЩ Доналд Тръмп.

„Операцията ще приключи при създаването на безопасна зона „простираща се от Манбидж до границата с Ирак“, заяви категорично Реджеп Тайип Ердоган. Той изключва всякакви преговори с кюрдските бойци в Сирия, като заяви, че единственият им вариант е да хвърлят оръжието и да се оттеглят.

Той отхвърли призивите от чужди сили, включително САЩ, които поискаха прекратяване на огъня в продължаващата седмица операция на Турция в Северна Сирия.

Дир. бг


image0 (9K)