Президентът Байдън: Америка се завръща

Новата американска администрация ще сложи край на изолационистката външна политика, провеждана от предишния американски лидер Доналд Тръмп, ще засили демократизаторските си усилия в чужбина и противодействието срещу предполагаемите враждебни действия на Русия и Китай. Това беше лайтмотивът на първата реч на настоящия президент на САЩ Джо Байдън по въпросите на външната политика. Тази приблизително 19-минутна реч Байдън произнесе в четвъртък в Държавния департамент. „Искам светът да чуе следния сигнал днес: Америка се завърна. Америка се завърна. Дипломацията отново е в центъра на външната ни политика“, заяви Байдън.

Вашингтон е изправен пред „надигащ се авторитаризъм, включително нарастващите амбиции на Китай“, стремежът му да „се конкурира със САЩ и решимостта на Русия да навреди на американската демокрация“, заяви новият стопанен на Белия дом.

„Нарастващите глобални предизвикателства“ – от пандемията до кризата с климатичните промени и разпространението на ядрено оръжие – могат да бъдат решени само от страните, които работят заедно“, каза Байдън. „Ние не можем да постигнем това сами“, призна президентът.

Според него новото правителство във Вашингтон трябва да започне „с дипломация, вкоренена в най-ценните демократични ценности на Америка: защита на свободата, (…) отстояване на универсалните права, зачитане на върховенството на закона и достойно отношение към всеки човек. “ „Това е нашият неизчерпаем източник на сила – каза Байдън. – Това е неизменното преимущество на Америка.“

В тази връзка 46-ият американски президент изрази мнение, че съюзите и алиансите на САЩ с други държави са „най-големият актив на Вашингтон“. „Дипломацията означава да застанем рамо до рамо с нашите ключови съюзници и партньори. (…) Ние възнамеряваме да възстановим нашата надеждност и морален авторитет, които до голяма степен са загубени“, каза Байдън.

Според него новите американски власти вече са започнали да възстановяват своите международни връзки и да връщат страната си на „водещи позиции в света“.

За отношенията между Америка и Русия президентът заяви: „Дните, в които САЩ правеха отстъпки, отминаха“, каза Байдън, аргументирайки се, че Русия е „агресивна“ срещу страната му.

Президентът заяви още, че САЩ планират да подтикнат своите съюзници и партньори към конфронтация с Русия. „Ще бъдем по-ефективни по отношение на действията срещу Русия, когато започнем да работим в коалиция и в координация с други партньори, които имат подобни възгледи“, убеден е ръководителят на Белия дом.

Джо Байдън също така призова руските власти да освободят незабавно Алексей Навални „без никакви условия“.

В същото време, според американския президент, Вашингтон просто не може без сътрудничество с Москва.

„Лидерството чрез дипломация трябва да означава и взаимодействие с нашите опоненти и съперници чрез дипломатически средства, когато това е в наш интерес и допринася за сигурността на американския народ. Ето защо вчера (3 февруари), САЩ и Русия се съгласиха да удължи Договора за СТАРТ (Договор за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия) за пет години, за да се запази единственият оставащ договор между нашите страни, който гарантира ядрена стабилност“, каза президентът на САЩ.

 


image0 (9K)