Президентът: Армията трябва да получи час по-скоро финансирането, което заслужава

Въоръжените сили трябва възможно по-бързо да получат финансирането, което се полага за способностите, които искаме да притежават. Това коментира пред журналисти президентът и върховен главнокомандващ на ВС Румен Радев, който участва днес в заключителния етап от тазгодишното издание на конференцията на началника на отбраната в София.

[ad id=“225664″]

На форума генерал-лейтенант Андрей Боцев е представил анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2017 година.

Разчитаме, че във възможно кратки срокове трите модернизационни проекта ще бъдат внесени за одобрение в Министерския съвет, след което и гласувани в парламента, каза на брифинг след конференцията ген. Боцев. При проекта за бойните машини за Сухопътните войски се предвижда намаляване на броя на спомагателните машини.

[ad id=“236993″]

Най-основният проблем е съществуващият некомплект с личен състав във въоръжените сили, силно съм обезпокоен от този при офицерския състав, възлизащ на около 20 процента, заяви ген. Боцев.

Сред основните ни приоритети продължава да бъде попълването на некомплекта във военните формирования, посочи той. Обявени са конкурси за около 400-500 човека, но след май ще има и нови.

[ad id=“236999″]

Началникът на отбраната спомена и финансовите ограничения, в условията на каквито се води подготовката на щабовете и формированията. Постигнатите резултати дават основание годината да бъде отчетена като успешна, посочи Боцев. Той открои и осигурените допълнително от държавния бюджет над 100 млн. лева за повишаване на възнагражденията на хората в отбраната през настоящата година, както и за назначаването на нови военни.

[ad id=“237001″]

На въпрос за плановете за доброволна военна служба ген. Боцев отговори, че това би повишило способностите, защото така ще има хора за попълване на резерва, както и евентуално след изтичане на срока на доброволната служба, ако има желание, с предимство да се продължава службата в армията.

За да се направи привлекателна такава служба са необходими значителни бонуси, смята Боцев.

[ad id=“238430″]

Дебата за състоянието и перспективите пред сектора на отбраната през изминалата година ген. Боцев открои като положителна тенденция.

През годината в задгранични мисии общо са участвали 2285 военни. Въоръжените сили са осъществили 290 учения, в това число влизат и 32 международни с българско участие.

[ad id=“263680″]

Въоръжените сили са оказали и поддръжка на МВР в охраната на българско-турската граница. Състоянието на войсковия ред и дисциплината през 2017 г. удовлетворява, каза Боцев. Инцидентите са намалели с 2 процента в сравнение с 2016 година.


image0 (9K)